lördag 10 oktober 2020

KYCKLING - GRYTA MED CURRY , 4 PORT .




                                       HEJSAN  !

DETTA är  dagens  middag  här  hemma !
Så  himla  gott ,,,-  det ser jag fram emot .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  bitar  av  färsk  kyckling 
1/2  tsk  salt  och 
nymald  vitpeppar
1  msk  solrosolja  och  smör / margarin
5 - 6  schalottenlökar 
1/2  msk  curry
2  dl  vatten
2  dl  äppelcidervinäger
1  hönsbuljong- tärning 
1  msk  ljus  Maizena -  redning 
2  stora  röda  äpplen
1/2  dl  hackad  persilja 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SALTA  och  peppra  kyckling- bitarna .
Bryn  dem  runtom  i  en  stekpanna  med
olja  och  smör .
Lägg  över  i  stek-grytan  efter  hand  som
de  får   färg .
SKALA  och  dela  lökarna ,  lägg  i  en  stekpanna
med  lite  smör ,  pudra  curry  över  och  låt
allt  fräsa  några  minuter .
Lägg  över  i  grytan .
KOKA  upp  vatten  och  blanda  ner  cider ,
buljong-tärning  och  redning .
Häll  över  kycklingen  och  rör  om  försiktigt.
Låt  småkoka  under  lock  25 - 30  minuter .
VÄND  ner  äppelbitar  i  grytan  när  5  min
återstår  .      STRÖ  persilja  över .


SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !


APRIKOS- RUTOR , CA 8 BAKELSER .




                                               HEJSAN  !

LÄTTBAKAD  RÄDDNINGSPLANKA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
4  frysta  smördegsplattor
8 - 12  konserverade  aprikoser (på burk)
ca  75  g  riven  mandelmassa
strösocker 1 tsk ca
ägg  till  pensling
mandelspån
aprikos - eller  apelsinmarmelad
florsocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TINA  plattorna  och  dela  på  mitten .
Kavla  ut  dem  till något  större  kvadrater .
Med  ett  runt  mått / glas   markeras  en 
cirkel  i  mitten,  tryck  ner  måttet  en  bit  
i  degplattan  och  nagga  med  en  gaffel .
SKÄR  aprikoserna  i  skivor .
Bottna  den  markerade  cirkeln  i  
smördegsplattan  med  riven  mandelmassa .
Lägg  på 1 - 1 1/2  aprikos  på  varje .
Strö  över  ett  tunt  lager  socker .
PENSLA  degen  med  uppvispat  ägg  och
strö  över  flagad  mandel .
GRÄDDA  i  200  grader  mitt  i  ugnen  
ca  15 - 20  minuter  tills  degen  fått  fin  
färg  och  är  frasig .
Smält  marmelad  med någon  tsk  vatten
om  den  är  tjock .  
PENSLA   bakverken  och  låt  svalna .
Sikta  florsocker  över .
 
SMAKAR  bäst   nygräddade  med  eller  utan 
vispad  grädde  eller   vaniljglass .

LYCKA  TILL !