onsdag 1 april 2015

FÄRSKOSTPAJ MED BLÅBÄR . 6 - 8 PERSONER .

Hej igen !
Det här måste Ni prova ...mmm så gott !

1 pajform ca 23 cm i diameter
3 dl vetemjöl
150 g smör , kallt
1 ägg
FYLLNING:
3 äggvitor
3 askar RICOTTA  a' 250 g , ITALIENSK FÄRSKOST
1 1/2 dl socker
3 msk grädde
1 msk mannagryn
3 äggulor
2 dl frysta bär  t ex hallon och blåbär
1 -2 msk florsocker

Så är gör Du:
MIXA smör och mjöl till en smulig massa i matberedare .
Tillsätt ägget och kör till en smidig deg .
TRYCK ut degen direkt i pajformen , nagga bottenplattan
och kanterna .
Låt vila kallt ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 15 minuter .
Sänk värmen till 175 grader .
VISPA  äggvitorna till hårt skum .
Vispa färskost och socker .
Blanda i grädde och mannagryn .
Rör i gulorna en i taget .
Vänd ner äggvitorna försiktigt med en slickepott .
Häll ostblandningen  i pajskalet .
Strö över frysta bär .
GRÄDDA pajen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter
tills pajen stelnat och fått fin färg ca 40 min .
SIKTA  över florsockret .

LYCKA TILL !

MINIPAJER MED LYXIG VANILJKRÄM .5 ST .

Hej igen !

Önskas något utöver det vanliga i PÅSK
prova att göra dessa till kaffet .

5 små pajformar
3 dl vetemjöl
150 g smör,  kallt
1 ägg
KRÄM:
1 dl  v- grädde
1 dl mjölk
2 msk MAISENA
1 msk socker
2 msk vaniljsocker
TILL SERVERING :
1 dl grädde 2 - 3 dl TRÄDGÅRDSBÄR
fin-strimlat  citronskal

Så här gör DU:
MIXA mjöl  och smör till  en smulig massa i en matberedare .
Tillsätt ägget och kör till en smidig deg.
Tryck ut i pajformarna  och ställ kallt ca 30 minuter .
Värm ugnen till 225 grader .
Grädda pajskalen ca 15 minuter .
Låt kallna .
KRÄM:
BLANDA allt utom vaniljsockret  i en liten kastrull.
SJUD blandningen på svag värme under konstant vispning
tills krämen tjocknat , men låt den inte koka.
SMAKA av med  vaniljsocker och låt svalna .

VID SERVERING:
Vispa  grädden  och vänd ner den i  vaniljkrämen med slickepott .
Fördela  krämen i pajskalen och toppa med bär .
GARNERA med strimlat citronskal .

SÅ HIMLA GODA !
LYCKA TILL !