fredag 4 september 2015

JORDNÖTSKEX.

HEJSAN !
Ibland kommer "godis-suget" över mig
då tar jag 2 sådana till kaffet.

3 ägg
1/2 dl socker
1/2 dl jordnötssmör
2 tsk citronsaft
2 dl mjöl
2 dl vetekli

Så här gör Du :
Vispa äggulor, jordnötssmör och
socker pösigt .
Tillsätt mjöl, kli och citronsaft.
Vispa äggvitorna till hårt skum
och vänd försiktigt ned i smeten.
Klicka ut degen på en plåt klädd
med bakplåtspapper.
Platta till degklickarna med en sked
doppad i vatten .
KEXEN bakas i 200 graders värme
i ca 15 minuter eller tills de har fått
fin färg.
mmm....
LYCKA TILL !

KYCKLING MED STEKT POTATIS .

HEJSAN !
Är det någon som har kvar sin LERGRYTA- ROMARGRYTA ?
GLÖM INTE, att lägga den i vatten ,
1 TIMMA före användning.

1 hel kyckling(ca 1 250 g)
salt, peppar
grillkrydda
50 g smör
750 g potatis

Så här gör du:
Gnid in kycklingen med salt och grillkrydda ,
pensla den med smält smör och lägg den i
mitten av den fuktade, smörade grytan .
Placera den tillslutna grytan i KALL ugn
ställ in denna på 250 grader och låt
kycklingen steka i 30 minuter .
Lägg därefter den skivade potatisen
runt om kycklingen, strö salt och peppar
över potatisen och droppa över resten av smöret.
Låt kyckling och potatis stekas tillsammans
under ytterligare 45 minuter i den tillslutna grytan.

Så himla gott...mmm !
glöm inte salladen !

LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !

CITRONPINNAR .

HEJSAN !
Vi fortsätter med småkakor.
Dessa är så frasiga å goda,

2 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
75 g mjukt smör /margarin
1 ägg
PENSLING: UPPVISPAT ÄGG

Så här gör DU:
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver
och citronskal.
Finfördela fettet i blandningen .
Tillsätt  ägget och arbeta snabbt samman
till en deg .
Låt den vila kallt 1 timme .
Sätt ugnen på 200 grader .
Rulla ut degen till smala stänger
och skär dem i ca 8 cm långa bitar.
Lägg dem på smord eller
bakpappersklädd plåt .
Pensla med ägg .

Grädda mitt i ugnen tills kakorna
fått fin färg , ca 8 minuter .
Låt dem kallna på galler.

Ställ pinnarna i en vacker skål
eller kopp ,vid servering .
Himla fint blir det .

LYCKA TILL !

SMÅKAKOR.

HEJSAN !
Vi fortsätter med småkakor.

FÖRFINADE HAVREKAKOR :
3 dl havregryn
125 g smör/margarin
1 1/2 strösocker
3 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
sötmandlar till garnering
Så här gör DU:
Smält fettet och häll det över grynen.
Blanda sedan ner de övriga ingredienserna
och klicka ut smeten på smord plåt .
Tryck ner en mandel i varje kaka  och
GRÄDDA  i mitten av ugnen i 200 grader
ca 10 minuter .
mmm....

LYCKA TILL !
1

SMÅKAKOR.

HEJSAN !

Vi skulle ha kaffekalas här hemma, inga jämna år.
Så det skulle vara enkelt !
Vi börjar med :

MIA KAKOR 10 ST.
1 paket färdigköpta havreflarn(20 ST i en paket)
1 dl CREME Fraiche
100 g mörk choklad
Så här gör DU:
Häll CREME Fraiche i en kastrull,
bryt ner chokladen och låt den smälta sakta.
Ställ krämen att kallna .
Bred den på hälften av flarnen, lägg på de övriga
och låt kakorna ligga kallt en stund
före servering .

LYCKA TILL !