söndag 28 september 2008

SENAPSGRATINERAD KRABBA. 4 PORT.

Nu är det ju krabbtider prova detta recept.

4 st. krabbor ca 400g
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 msk senap
1 msk konjak eller
vitt matlagningsvin
1 tsk salt
1/2 - 1 krm kajennpeppar
1/2 dl hackad gräslök
2 dl riven ost

Så här gör Du:
Lägg krabborna på ryggen och
bryt loss klor och ben.
Bänd upp skölden med en liten kniv.
Tag loss romkakan och släng bort
gälar och mage.
Peta ur allt kött ur krabban.
Krossa klor och ben och peta
ur köttet därifrån.
Lägg krabban på en plåt.

Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs löken i matfettet i en kastrull.
Rör i mjölet och späd med vattnet.
Tillsätt creme fraiche och senap.
Låt såsen koka ca 5 min . under omrörning.
Smaka av med konjak ,salt och peppar.
Rör i krabbköttet och gräslöken.
Fördela stuvningen i krabbskalen
och strö över osten.

Gratinera mitt i ugnen i 250 grader ca 10 min.
Servera krabborna med en
blandad sallad och rostat bröd.

om Du tar mindre ugnssäkra portionsformar
så räcker receptet till 8 portioner.
Lycka till.

KRÄMIG KYCKLINGRISOTTO MED TOMAT. 4PORT.

Detta är gott må Du tro.

1 gul lök
1 msk smör
3 dl matris
7 dl hönsbuljong(tärning + vatten)
1 grillad kyckling
3-4 plommontomater
1 /2 kruka basilika
1 dl creme fraiche
1 dl färskriven parmesanost
1/2 tsk salt
1/2 krm sv.peppar

Så här gör Du:
Skala och finhacka löken.
Fräs lök och ris i matfettet i en traktörpanna
(en vid, låg kastrull)
Tillsätt buljongen och låt riset koka under lock ca 20 min.
Ta bort skinn o´ben från kycklingen.
Skär kycklingköttet i mindre bitar.
Skölj och tärna tomaterna.
Repa bladen från basilikan.
Rör ner creme fraiche och ost i det färdiga riset.
Smaka av med salt o´peppar.
Vänd ner kyckling,tomater och basilika i riset.
Servera kycklingrisotton med en grönsallad
och extra svartpeppar för den som önskar.

4 Kycklingfileer som strimlas kan ersätta den hela kycklingen.

Smaklig måltid.