lördag 12 november 2022

MIN , GODA KALOPS MED RÖDBETOR , 2 pers. (middag /lunchrester/ lunchlåda ) (smalmat) .

 


                      HEJSAN  !

Jag  tycker  att ;

KALOPS  ska  serveras  direkt  ur  grytan , ( ger mer smak),

med kokt potatis  och  inlagda  rödbetor .

jag  gör  grytan  på  rostbiff  eller  grytbitar

som  går  lite  fortare  att  laga  än den 

traditionella  högreven .


HÄR ÄR RECEPTET :
300 g rostbiff eller grytbitar 

2 gula  lökar 

1 morot

1/2 tsk  salt

2 kryddmått svartpeppar

1 tsk mjöl

1 1/2  dl vatten

1 lagerblad

4 kryddpepparkorn

(1 ansjovisfile')

TILL SERVERING :
kokt potatis  kokta rödbetor .


SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÄR  det  putsade  köttet i 3 cm  stora  kuber .

DELA  lökarna  i  klyftor  om  de  är  stora .

SKÄR  moroten i  bitar .

FRÄS  köttet i  matfett  i stekgrytan .

KRYDDA  med  salt  och  peppar och  dofta  över 

lite  mjöl .

TILLSÄTT  vatten ,  lagerblad , kryddpepparkorn .

LÅT  småkoka  35 - 40 minuter .

NÄR  kalopsen  är  klar  (tillsätt den mosade ansjovisfilen -

om DU gillar det ) .


SMAKA  av  och servera  kalopsen med potatis

och skivade inlagda rödbetor +

grönsakerna i kalopsen  .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


KOKT KYCKLINGFILE' MED RIS OCH CURRY . 2 pers , (middag) , (smalmat ) .

 


                               HEJSAN  !


KYCKLING  är både mager och nyttig mat , 

 emellan varven äter jag smalmat , 

Det här är för mig , det  godaste just nu !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 kycklingfile'er

BULJONG :

1 liten gul lök

10 cm purjolök

2 stjälkar selleri

2 morötter

1 palsternacka

2 msk finhackad persilja

1 buljongtärning 

5 dl vatten

SÅS :

1 tsk curry

1 tsk olja

2 dl av buljongen 

1 msk matlagningsyoghurt

TILL SERVERING :

1 1/2 dl kokt ris per person .


SÅ HÄR GÖR DU :

ANSA grönsakerna och skär i bitar .

KOKA  upp vatten och buljongtärning .

LÄGG i file'erna  och låt sjuda i 12 - 15 min.

LÄGG i grönsakerna  efter 8 min, och låt dem 

koka med i resten av tiden .

DE ska vara knappt mjuka .

SÅS :

FRÄS curryn i en aning olja .

SPÄD med buljongen .TILLSÄTT yoghurten .

SMAKA av .

SKÄR upp file'erna  och servera med grönsakerna, 

kokt ris och såsen .


SMAKLIG  MÅLTID  !

LYCKA TILL !