HEJSAN !
I den här sylten ger vaniljen en mjuk smak
som passar bra till björnbär .
Sylten är så god , att DU kan njuta den som marmelad .
HÄR ÄR RECEPTET :
BJÖRNBÄRSSYLT :
2 liter björnbär
1 vaniljstång
500 g syltsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
1) RENSA bären och lägg dem i en gryta .
Klyv vaniljstången på längden och skrapa
ner fröna i grytan .
Lägg även ner vaniljstången .
2) HETTA långsamt upp bären .
Koka på svag värme under lock ca 15 minuter
Skaka lite då och då .
3) TILLSÄTT syltsocker och höj värmen .
Koka sylten kraftigt utan lock 2 - 3 minuter.
*Gör marmelad-prov : KYL ett tefat i frysen .
Ös upp lite av den heta marmelad-saften på fatet och
gör en ränna med en sked. Om gelen inte flyter ihop
är det färdigkokt , Koka annars 3-5 minuter till . *
4) TA grytan från värmen och skumma .
Låt sylten vila ca 15 minuter, rör försiktigt någon gång
under tiden så att temperaturen jämnas ut .
Plocka upp vaniljstången .
5) HÄLL upp sylten på varma rengjorda burkar och sätt på
locket . Det är viktigt att sylten hälls upp till kanten .
Förvara sylten mörkt och svalt eller i kylskåp .
LYCKA TILL !