tisdag 13 september 2022

BJÖRNBÄRSSYLT , MED VANILJ , med vanilj . ca 1 liter.

 


                                HEJSAN !


I den här sylten ger vaniljen en  mjuk smak 

som passar bra till björnbär .

Sylten är så god , att DU kan njuta den som marmelad .


HÄR ÄR RECEPTET :

BJÖRNBÄRSSYLT :

2 liter björnbär

1 vaniljstång

500 g syltsocker 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RENSA  bären och lägg dem i en gryta .

Klyv vaniljstången på längden och skrapa 

ner fröna i grytan .

Lägg även ner vaniljstången .

2)  HETTA långsamt upp bären .

Koka på svag värme under lock ca 15 minuter

Skaka lite då och då .

3)  TILLSÄTT syltsocker och höj värmen .

Koka sylten kraftigt utan lock 2 - 3 minuter.

*Gör marmelad-prov :   KYL  ett tefat i frysen .

Ös upp lite av den heta marmelad-saften på fatet och 

gör en ränna med en sked. Om gelen inte flyter ihop 

är det färdigkokt ,  Koka annars 3-5 minuter till . *

4) TA grytan från värmen och skumma .

Låt sylten vila ca 15 minuter, rör försiktigt någon gång 

under tiden så att temperaturen jämnas ut .

Plocka upp vaniljstången .

5)  HÄLL upp sylten på varma rengjorda burkar och sätt på 

locket .  Det är viktigt att sylten hälls upp till kanten .

Förvara sylten mörkt och svalt eller i kylskåp .


LYCKA TILL !



MIN, LÅNGPANNEKYCKLING , 45 MIN, 4 PORT , (lunch / middag)

 


                              HEJSAN  !

Funkar lika bra till vardag som helg .

mm....himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

900 g fast potatis

2 rödlökar

2 msk olivolja

salt och peppar

4 kycklingklubbor

4 tomater 

1 gul paprika 

1 röd paprika 

1/2 kruka oregano

2 tsk rökt paprikapulver

1/2 dl balsamvinäger

1 dl kycklingbuljong (vatten å tärning eller fond)


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SÄTT ugnen på 225 grader och sätt in en långpanna .

2)  DELA potatisen, skala och skär löken i klyftor, blanda det med hälften av olivoljan.

Krydda med salt och å peppar .  Häll ut potatisen och löken på den förvärmda plåten .

3)  BRYN kycklingen i resten av olivoljan i en stekpanna .

Krydda med salt och peppar och lägg dem sedan på plåten .

 Stek allt mitt i ugnen först 20 minuter .

4)  DELA tomaterna i halvor.  Dela , kärna ur och skär paprikorna i bitar .

5)  LÄGG  tomater, paprika och oregano på plåten och krydda med paprikapulvret .

Ringla över vinägern och buljongen och stek ytterligare ca 15 minuter .

6)   SERVERA kycklingen , potatisen och grönsakerna med buljongen från plåten .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !






























































































































4 tomater

1 gul paprika

1 röd paprika

1/2 kruka oregano

2 tsk rökt paprikapulver

1/2 dl balsamvinäger

1 dl kycklingbuljong 

(vatten å tärning eller fond )

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT  ugnen på 225 grader och sätt in en långpanna .

2)  DELA potatisen , skala och skär löken i klyftor, blanda

det med hälften av olivoljan