söndag 17 april 2016

GRYNKAKOR 36 ST.

HEJSAN !

Barndomens kakor bakades på havregryn, socker och smör .

Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin,
1 1/2 dl strösocker ,
1 1/2 dl havrekli ,
1 msk vetemjöl ,
3 dl havregryn .

Så här gör DU:
SMÄLT smöret i en stor kastrull.
Häll ner sockret och rör om så att  det smälter .
BLANDA  ner  kli och vetemjölet och låt det svälla
några minuter .
Rör till sist ner havregrynen .
Platta ut smeten  i en fyrkantig  eldfast form med
låga  kanter - ca 25 x 25 centimeter .
Smeten ska vara ungefär  1 cm hög .
GRÄDDA i 200 graders ugn  ungefär  12  minuter
eller tills det  är  gyllenbrunt .
Ta ut formen  och  låt  svalna  något  .
Skär  ca  3x3 cm  stora rutor .
Låt  kakorna  ligga kvar  i  formen  när  de  serveras
så  smular  det  mindre 

GOTT  TILL  FRUKT- EFTERRÄTTER  OCH  GLASS !

LYCKA  TILL !


SPENATPAJ 3- 4 PERSONER. 200 graders ugn .

HEJSAN !

Idag tar jag KESELLA  i pajdegen och
byter en del av vetemjölet mot HAVREKLI.
Vad sägs om det ?
Jag tycker att pajdegen blir frasigare .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
PAJDEG :
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 dl Havrekli ,
1 tsk salt ,
50 g lättare smör/margarin
1 dl Kesella ,
Så här gör DU:
ARBETA samman paj-ingredienserna för hand eller i maskin.
Låt degen vila 30 minuter i kylen .
Kavla ut degen och klä en pajform ca 25 cm i diameter.
FÖRGRÄDDA  15 minuter i 200 graders ugn .

FYLLNING :
1 stor, grovt hackad  lök,
150 g rökt  skinka , hackad ,
250 g bladspenat ,
150 g Kesella ,
2 tsk vetemjöl ,
1 dl kaffegrädde ,
1 ägg ,
svartpeppar ,

Så här gör DU :
LÅT den tinade spenaten rinna av ordentligt och
blanda med vetemjölet , löken och skinkan .
VISPA  samman  kesellan, ägget  och kaffegrädden.
Krydda med svartpeppar .
BOTTNA formen med spenatblandningen  och
häll  GRÄDDBLANDNINGEN  över .
GRÄDDA  ca  20 minuter i 200 graders ugn.
Hoppas  att det smakar .
LYCKA TILL !

FISKFILE PÅ GRÖNSAKSBÄDD 3- 4 PERS.

HEJSAN !

Smaka på det här !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 medelstor purjolök ,
3 morötter ,
2 msk olja ,
2 dl vitt vin ,
500 g vit fisk ,
salt ,
timjan ,
2 dl fiskbuljong ,
1 dl kaffegrädde ,

Så här gör DU :
FINSTRIMLA  purjolöken skär morötterna i tunna skivor
och  lägg i en traktörpanna .
Häll över oljan och rör om .
Låt fräsa en stund och späd sedan med vinet .
LÄGG på locket och låt grönsakerna puttra på svag värme
tills de har mjuknat .
Salta fisken och bred ut FILE'ERNA på grönsaksbädden.
Krydda med lite timjan .
HÄLL  fiskbuljong  och  grädde  över fisken .
På med locket och låt sjuda upp .
STÄNG sedan omedelbart av värmen och låt fisken
sjuda klar på eftervärmen i 5- 7 minuter .
ÖS sås över fisken  och ät  med  ris .
mmm.... så himla gott !

LYCKA TILL !