måndag 5 februari 2018
ROTFRUKTSPANNKAKA 3-4 PERS.
HEJSAN !
Den här gillar vi , - vad tycker DU ?
HÄR ÄR RECEPTET :
VISPA samman en smet av 3 ägg + 3 dl vetemjöl
och 5 1/2 dl mjölk.
Riv 200 g ansade rotfrukter, t ex kålrot, morötter och
gul lök .
Det blir ca 1/2 liter grovrivet rasp.
BRED ut detta i en ugnssäker form , ca 20 x 30 cm,
tillsammans med 3 msk smör / margarin.
Ställ in formen i 200 graders varm ugn i 10 minuter.
HÄLL då i pannkaksmeten , som Du först smaksatt
med 1 tsk salt, 1 tsk timjan och 1/2 krm peppar .
GRÄDDA i 20 minuter till.
LYCKA TILL !
MAZARINTÅRTA .....
HEJSAN !
mmm.....ett sprött skal av mördeg .
I det en fin fyllning med mandel och ägg .
Vill Du ha den festligt gul hjälp upp gulorna
med några droppar karamellfärg .
Kakan är lättare att göra än man tror .
HÄR ÄR RECEPTET :
Till mördegen :
100 g smör eller margarin ,
1/2 dl strösocker ,
2 1/2 dl vetemjöl ,
Till fyllningen :
4 ägg ,
2 dl socker ,
200 g sötmandel ,
2 bittermandlar ,
100 g smör eller margarin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA och mal mandeln och ställ åt sidan så länge .
SÄTT ugnen på 200 grader.
BLANDA snabbt ihop ingredienserna till mördegen .
Degen behöver sedan inte kavlas .
Det går mycket fortare och ger lika bra resultat om man
plattar ut degen med händerna direkt i en smord tårtform
eller stekpanna .
Det är bra om tårtformen har lös ring .
Diametern bör vara ca 22 cm .
TILL fyllningen vispas äggen och sockret kraftigt till en
pösig och ljus smet .
Tillsätt mandeln och det smälta avsvalnade smör / margarinet.
Rör om till en jämn smet .
Häll fyllningen i den deg-klädda formen och grädda ca 45 min.
OM tårtan är gräddad i en form med lösa kanter låt den kallna
i formen , annars stjälp den varm på ett smort grytlock och vänd
sedan snabbt över den på ett fint fat .
TÅRTAN kan med fördel bakas ett par dagar i förväg -
mandelkaka har ju den goda egenskapen att bara bli godare
av att stå .
DEN blir tillsammans med glass eller vispad grädde en
utsökt efterrätt .
Eller till födelsedagskalaset .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)