fredag 29 januari 2016

KALAS , PÄRONPAJ MED MANDELFYLLNING. 6 PORT.

HEJSAN ! mmm...så himla god ! HÄR ÄR RECEPTET : MÖRDEG : 2 dl Vetemjöl , 1 tsk Strösocker , 1/2 tsk Salt , 100 g Smör , 1 Ägg , PÄRON : 3 Päron, 6 dl Vatten, 3 dl Strösocker, 2 Citronskivor, 2 Kanelstänger. MANDELFYLLNING : 150g Sötmandel , 75 g Smör, 1 1/2 dl Florsocker, 1 Ägg, 1 msk Majsena, eller Potatismjöl, 1/2 msk Rom eller Konjak, 1 dl Vispgrädde. GLASYR-MARMELAD : 4 msk Aprikosmarmelad + 1 msk Vatten. SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA mördegen i matberedare . KLÄ en pajform, ca 26 cm i diameter, och picka botten lätt med en gaffel. STÄL kallt i 30 minuter . Skala och dela Päronen . KOKA upp vatten, socker, citron och kanel. Lägg ner päronen och koka ca 20 minuter tills de är mjuka . HACKA mandeln grovt i matberedare med kniv. VISPA smör och florsocker, rör ner ägg, mandel, majsenamjöl, sprit och grädde . FÖRGRÄDDA pajskalet i 225 grader ca 10 min. LÅT svalna något och häll i mandelblandningen. LÄGG i päronhalvorna med den kupiga sidan upp. GRÄDDA i 175 grader ca 20 minuter, tills fyllningen stelnat. LÅT pajen svalna lite . VÄRM marmeladen med vattnet . PENSLA päronen och glasera pajen. STÄLL kallt. SERVERA med lättvispad grädde eller vaniljglass . ALL LYCKA TILL !

KALAS ?

HEJSAN ! Vankas det till kalas ? Och Du har ont om tid, då kan Du doppa färdiga marshmallows i choklad och strö över små jordgubbskulor . Det ser väldigt festligt ut .OCH gott är det, kan jag lova . Servera på ett fat, med tårtdekor- underlägg . LYCKA TILL !