fredag 29 januari 2016
KALAS , PÄRONPAJ MED MANDELFYLLNING. 6 PORT.
HEJSAN !
mmm...så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
2 dl Vetemjöl ,
1 tsk Strösocker ,
1/2 tsk Salt ,
100 g Smör ,
1 Ägg ,
PÄRON :
3 Päron, 6 dl Vatten, 3 dl Strösocker, 2 Citronskivor, 2 Kanelstänger.
MANDELFYLLNING :
150g Sötmandel ,
75 g Smör,
1 1/2 dl Florsocker,
1 Ägg,
1 msk Majsena, eller Potatismjöl,
1/2 msk Rom eller Konjak,
1 dl Vispgrädde.
GLASYR-MARMELAD : 4 msk Aprikosmarmelad + 1 msk Vatten.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mördegen i matberedare . KLÄ en pajform, ca 26 cm i diameter,
och picka botten lätt med en gaffel. STÄL kallt i 30 minuter .
Skala och dela Päronen . KOKA upp vatten, socker, citron och kanel.
Lägg ner päronen och koka ca 20 minuter tills de är mjuka .
HACKA mandeln grovt i matberedare med kniv. VISPA smör och florsocker,
rör ner ägg, mandel, majsenamjöl, sprit och grädde .
FÖRGRÄDDA pajskalet i 225 grader ca 10 min. LÅT svalna något och
häll i mandelblandningen. LÄGG i päronhalvorna med den kupiga
sidan upp. GRÄDDA i 175 grader ca 20 minuter, tills fyllningen stelnat.
LÅT pajen svalna lite . VÄRM marmeladen med vattnet . PENSLA päronen
och glasera pajen. STÄLL kallt. SERVERA med lättvispad grädde eller
vaniljglass . ALL LYCKA TILL !
KALAS ?
HEJSAN !
Vankas det till kalas ?
Och Du har ont om tid, då kan Du doppa
färdiga marshmallows i choklad och strö
över små jordgubbskulor . Det ser väldigt
festligt ut .OCH gott är det, kan jag lova .
Servera på ett fat, med tårtdekor- underlägg .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)