onsdag 28 december 2016

LAXPUDDING 4 PERSONER.



        HEJSAN !

LÅDOR  med allt i ett  tillhör mina favoriträtter.
Har Du inte rimmad lax  kan  du  ta  färskrökt.
Det blir lika gott .

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g rimmad lax ,
600 g kokt, kall potatis(6- 7 stycken)
2 gula lökar ,
4 ägg,
4 dl mjölk ,
1 krm  vitpeppar ,
2 msk finhackad dill,
1 msk ströbröd ,
2 msk smör/margarin.

SÅ HÄR GÖR DU :

FINSTRIMLA  Laxen.
Skala potatisen och löken och skär dem i tunna skivor.
Fräs löken i lite av smöret tills den blir mjuk, men
utan att den tar färg .
Sätt  ugnen  på  225  grader.
LÄGG  potatis, lax,  och  lök  varvvis i  en  smord 
ugnssäker  form.
VISPA  upp  äggen,  tillsätt  mjölk, vitpeppar och dill.
Häll  äggblandningen  i  formen .
SIKTA  över  ströbrödet  och  klicka på  lite  smör.
GRÄDDA  i  ugn,  225 grader  i  ca  35  minuter.

SERVERA  MED  SMÄLT SMÖR   och    en  Grönsallad,
EN  fräsch  Tomatsallad på tomater och  lök och
vinägrett- sås  passar  fint .

SMAKLIG MÅLTID !

LAXKOTLETTER FÖR TVÅ .



  HEJSAN !

Att bjuda på - på NYÅRS-AFTON
för  2 personer.

VARSÅGODA :

20 g ( 1/2 påse) mandelspån,
1 paket  (250 g) fryst spenat,
2 msk  smör/margarin,
salt å peppar,
2 laxkotletter  (ca 175 g styck)
1/2 pressad citron,
2 msk vetemjöl,
salt, peppar,
1 dl vispgrädde ,
1/2 g saffran,

SÅ HÄR GÖR DU :

ROSTA  mandelspånen lätt i en het stekpanna .
Smält hälften  av  matfettet  i  en  kastrull  och
lägg  i  den  halvtinade  spenaten.
Låt  den  fräsa  lätt  under  omrörning  ca 10 min.
Krydda .
Droppa citronsaft  över  kotletterna.
BLANDA lite salt  och peppar i mjölet
och  vänd  kotletterna i  det .
Smält  resten  av  matfettet  i  en  stekpanna
och  stek  Laxkotletterna  3- 4 minuter på
varje  sida.
TA upp Laxen  och  håll  den  varm .
Häll  grädden i  pannan och  smula i saffran.
Koka  ett  par  minuter  och  smaka  av  med
salt  och  peppar .
LÄGG upp Laxkotletterna  på  varma  tallrikar.
SERVERA  spenaten  med  rostad  mandel ,
saffranssås och eventuellt  kokt ris till .

                LYCKA TILL !



LAXRULLAR MED AVOKADOCRE'ME 4 PORT.


 HEJSAN !

Prova detta !

mmm.... .

4 tunna skivor rökt lax,
2 väl mogna avokador,
1 dl CRE'ME Fraiche eller ädelfraiche ,
saft av1/2 pressad citron,
salt, peppar
ROSE'SALLAT.

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG laxskivorna på en skärbräda.
DELA avokadorna.
Ta ur kärnan och lyft bort skalet.
Mosa avokadoköttet och blanda med
CREME Fraiche och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar .
FÖRDELA blandningen på laxskivorna
och rulla ihop dem.
Bjud dem som  ENTRERÄTT  med
ROSE'SALLAT  och rostat bröd eller
brytbröd.

            LYCKA TILL !


LAXFÄRSENTRE' MED ROMSÅS 4 PORT.



  HEJSAN !

NYÅRS-AFTON , - NÅGOT GOTT ATT BJUDA PÅ  !

VARSÅGODA :

500 g lax i bit ,
vatten, salt
1 dillkvist,
1 citronklyfta,
2 dl vispgrädde,
1/2 tsk salt,
1 krm peppar,
2 skivor (a' 35 g ) rökt lax,
dill,

ROMSÅS :
1 dl lätt CREME Fraiche,
1 burk  (50 g)  röd stenbitsrom.

SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD  laxen i lättsaltat vatten med dill  och
citronklyfta , ca 15 minuter.
Låt  laxen kallna i spadet.
SKÄR ut  laxen i skinn- och benfria bitar .
Lägg dem  i matberedare och mixa med
grädden till en slät massa.  Krydda.
DELA de rökta laxskivorna mitt itu.
Lägg dem i små portionsformar eller koppar,
som först oljats lätt.
Fyll dem med Lax- färs och ställ dem kallt
ett par timmar .
STJÄLP upp dem på små tallrikar och garnera
med dill-kvist.
Rör samman CREME Fraiche och stenbitsrom
och lägg  runt omkring.
          
     SERVERA SOM ENTRE'RÄTT .

                   LYCKA TILL !