onsdag 28 december 2016
LAXPUDDING 4 PERSONER.
HEJSAN !
LÅDOR med allt i ett tillhör mina favoriträtter.
Har Du inte rimmad lax kan du ta färskrökt.
Det blir lika gott .
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g rimmad lax ,
600 g kokt, kall potatis(6- 7 stycken)
2 gula lökar ,
4 ägg,
4 dl mjölk ,
1 krm vitpeppar ,
2 msk finhackad dill,
1 msk ströbröd ,
2 msk smör/margarin.
SÅ HÄR GÖR DU :
FINSTRIMLA Laxen.
Skala potatisen och löken och skär dem i tunna skivor.
Fräs löken i lite av smöret tills den blir mjuk, men
utan att den tar färg .
Sätt ugnen på 225 grader.
LÄGG potatis, lax, och lök varvvis i en smord
ugnssäker form.
VISPA upp äggen, tillsätt mjölk, vitpeppar och dill.
Häll äggblandningen i formen .
SIKTA över ströbrödet och klicka på lite smör.
GRÄDDA i ugn, 225 grader i ca 35 minuter.
SERVERA MED SMÄLT SMÖR och en Grönsallad,
EN fräsch Tomatsallad på tomater och lök och
vinägrett- sås passar fint .
SMAKLIG MÅLTID !
LAXKOTLETTER FÖR TVÅ .
HEJSAN !
Att bjuda på - på NYÅRS-AFTON
för 2 personer.
VARSÅGODA :
20 g ( 1/2 påse) mandelspån,
1 paket (250 g) fryst spenat,
2 msk smör/margarin,
salt å peppar,
2 laxkotletter (ca 175 g styck)
1/2 pressad citron,
2 msk vetemjöl,
salt, peppar,
1 dl vispgrädde ,
1/2 g saffran,
SÅ HÄR GÖR DU :
ROSTA mandelspånen lätt i en het stekpanna .
Smält hälften av matfettet i en kastrull och
lägg i den halvtinade spenaten.
Låt den fräsa lätt under omrörning ca 10 min.
Krydda .
Droppa citronsaft över kotletterna.
BLANDA lite salt och peppar i mjölet
och vänd kotletterna i det .
Smält resten av matfettet i en stekpanna
och stek Laxkotletterna 3- 4 minuter på
varje sida.
TA upp Laxen och håll den varm .
Häll grädden i pannan och smula i saffran.
Koka ett par minuter och smaka av med
salt och peppar .
LÄGG upp Laxkotletterna på varma tallrikar.
SERVERA spenaten med rostad mandel ,
saffranssås och eventuellt kokt ris till .
LYCKA TILL !
LAXRULLAR MED AVOKADOCRE'ME 4 PORT.
HEJSAN !
Prova detta !
mmm.... .
4 tunna skivor rökt lax,
2 väl mogna avokador,
1 dl CRE'ME Fraiche eller ädelfraiche ,
saft av1/2 pressad citron,
salt, peppar
ROSE'SALLAT.
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG laxskivorna på en skärbräda.
DELA avokadorna.
Ta ur kärnan och lyft bort skalet.
Mosa avokadoköttet och blanda med
CREME Fraiche och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar .
FÖRDELA blandningen på laxskivorna
och rulla ihop dem.
Bjud dem som ENTRERÄTT med
ROSE'SALLAT och rostat bröd eller
brytbröd.
LYCKA TILL !
LAXFÄRSENTRE' MED ROMSÅS 4 PORT.
HEJSAN !
NYÅRS-AFTON , - NÅGOT GOTT ATT BJUDA PÅ !
VARSÅGODA :
500 g lax i bit ,
vatten, salt
1 dillkvist,
1 citronklyfta,
2 dl vispgrädde,
1/2 tsk salt,
1 krm peppar,
2 skivor (a' 35 g ) rökt lax,
dill,
ROMSÅS :
1 dl lätt CREME Fraiche,
1 burk (50 g) röd stenbitsrom.
SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD laxen i lättsaltat vatten med dill och
citronklyfta , ca 15 minuter.
Låt laxen kallna i spadet.
SKÄR ut laxen i skinn- och benfria bitar .
Lägg dem i matberedare och mixa med
grädden till en slät massa. Krydda.
DELA de rökta laxskivorna mitt itu.
Lägg dem i små portionsformar eller koppar,
som först oljats lätt.
Fyll dem med Lax- färs och ställ dem kallt
ett par timmar .
STJÄLP upp dem på små tallrikar och garnera
med dill-kvist.
Rör samman CREME Fraiche och stenbitsrom
och lägg runt omkring.
SERVERA SOM ENTRE'RÄTT .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)