måndag 2 december 2019

JULENS, SPRÖDA RÅGKAKOR , 50 ST .



                           HEJSAN !

FARMORS  JULEKAKOR
mmm...Himla goa !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl rågsikt
1 dl vetemjöl
1/2 dl socker
150 g smör/margarin
1 ägg
UGN :200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG mjöl och socker direkt på bakbordet .
Skiva smöret och lägg det ovanpå .
Hacka med en kniv till en grynig massa .
Tillsätt ägget  och arbeta ihop till en deg .
LÅT degen vila i kylskåp ca 30 minuter .
Sätt under tiden ugnen på 200 grader .
Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord .
Ta ut runda kakor med mått .
Gör ett hål mot ena sidan med t ex en äppelpipa.
LÄGG kakorna på bakplåtspapper på plåt .
Grädda dem i ugnen tills de fått fin färg , ca 5 min.

GOD -JUL !


" BRÅTTOMBRÖD ", 2 ST.



                             HEJSAN !

Snart doftar köket av nybakat bröd ...!
Härliga limpor som jäses och gräddas
samtidigt i ugnen .
Idealiskt  att baka en dag när man har
bråttom att få brödet färdigt.

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g torrjäst (jästen blandas i mjölet)
1 tsk socker (går bort i jäsningen )
1/2 msk salt
7 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
1 msk kummin eller annan brödkrydda (finns att köpa i affären )
1/2 liter vatten
UGN : 0 - 250 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla torra ingredienser .
Tag först den mindre mängden  vetemjöl.
VÄRM vattnet till 45 grader och häll det  över mjöl- blandningen.
Arbeta samman till en deg ,  Tillsätt eventuellt mera mjöl och
knåda degen smidig på bakbordet .
FORMA  degen till 2 runda limpor , lägg dem på bakpappersklädd
plåt och sätt in dem på nedre falsen i KALL ugn .
Sätt ugnen på 250 grader .  STÄNG av ugnen när den visar att  rätt
gradantal  uppnåtts och låt limporna stå ytterligare  5 - 6 minuter.
LÄGG limporna på galler och låt dem kallna under  bakduk .
Limporna går bra att frysa .          

GOD JUL !

JULSALLAD , 8 PORT.



                     HEJSAN !

En sallad vill vi gärna ha, under Julens frestelser !
Denna gillar vi alla, så varsågoda att smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 brysselkål
2-3 grönkålsblad
4-5 ROSSI-sallat
1 ENDIVE
salt, peppar
1 apelsin, väl tvättad
DRESSING :
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk färskpressad apelsinsaft
1 msk vit balsamvinäger
1 msk flytande honung
4 msk rapsolja
1 krm salt

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ihop ingredienserna till dressingen.
ANSA och dela brysselkålen i blad.
Hacka grönkålen.  Riv ROSSISALATEN
i mindre bitar .
Ansa och dela ENDIVEN i blad.
BLANDA allt på ett serveringsfat .
Toppa med apelsinen,  delad och skuren i
tunna skivor.  SERVERA med dressingen .

GOD - JUL !

GRILJERAD JULSKINKA MED HONUNG OCH SESAMFRÖN.



               HEJSAN !
Nu börjar alla förberedelser inför JULEN .
Skinkan är ett måste, - men olika garneringar
kan det bli - som den här !  mmm...Vi gillar den ,
prova Er fram till vad som är bäst för Er.
Nuförtiden köper jag färdig-kokt skinka

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kokt skinka ca 3 kg.
Kokt eller ugnsbakad skinka .
GRILJERING:
1 äggula
3 msk söt- stark senap, eller osötad
1 msk honung
1 msk socker
1 msk potatismjöl
TILL GARNERING och SERVERING
1 dl ljusa sesamfrön
grönkål

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  200  grader .  Tag  bort eventuellt
nät och svål och lägg skinkan  på  ett  ugnssäkert  fat.
SIKTA  över  potatismjölet .
RÖR  ihop  ingredienserna till  griljerings-blandningen
till  en  jämn  smet .
BRED  blandningen  över  skinkan  med  en  bredbladig
kniv .  STRÖ  över  sesamfrö.
Sätt in  skinkan  i  nedre  delen  av  ugnen .
GRILJERA  tills skinkan blivit vackert gyllenbrun, 10 -15 min.
(Passa noga så att skinkan inte blir bränd)
STÄLL skinkan kallt att svalna snabbt.
Skär i skivor och garnera med grönkål .

GOD - JUL !