lördag 13 juni 2020
MARYS, ÄPPLE-LÄNGD - LÄCKERBITAR UTAN SOCKER.
HEJSAN !
Min goda vän MARY, hade fått ett besked från doktorn
att hon hade Diabetes, MARY blev alldeles förkrossad,
hon som ÄLSKADE kaffebröd....!
- jag bestämde mig för att baka denna läckra goda äppellängd till henne .
Mary blev överlycklig !
Sedan fick jag baka den när Mary hade sina bjudningar !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl SUKETTER STRÖ
100 g smör /margarin
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
GARNERING :
1 syrligt äpple
1 msk SUKETTER STRÖ
2 tsk kanel
1 påse nöt- spån
UGN : 175 GRADER , 35-40 min.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman mjöl, bakpulver, SUKETTER STRÖ.
Finfördela fettet i mjöl-blandningen, till en grynig massa .
Tillsätt ägget i mjölken .
Arbeta raskt ihop till en deg.
HÄLL smeten i en smord och lätt bröad form - avlång.
Skala , kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor.
Blanda samman kanel och SUKETTER STRÖ.
Doppa äppelklyftorna i kanelen.
STICK ner dem i smeten i formen .
Strö över nöt-spån .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen .
Låt längden svalna innan Du skär upp den .
Godast är längden när den är nygräddad .
LYCKA TILL !
FRUKOST-BULLAR, MED HAVRE & LINGON, 20 ST .
HEJSAN !
Lingon i degen gör bröden extra goda och smakrika .
Dagen före baket , hade vi varit ute i skogen och
plockat lingon,- vad ska jag göra nu ?- med alla lingon ,
då säger maken , -"baka havrebullar". Jag brukar göra
rårörda lingon, havrebullar gör jag emellanåt men inte
med lingon - nu blev det så ,,,,himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk
3 dl havregryn
3/4 dl vetekli
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1/2 dl rapsolja
9 - 11 dl vetemjöl
ca 100 lingon, frysta eller färska
GARNERING, 1 uppvispat ägg , havregryn
SÅ HÄR GÖR DU :
PÅ KVÄLLEN : Koka upp mjölken i en kastrull.
Stäng av värmen och blanda ner havregryn och vetekli.
Låt blandningen stå i några minuter och svalna .
SMULA ner jästen i en bunke och häll i den fingervarma
mjölken . RÖR om tills jästen lösts upp .
Tillsätt havregrynsblandningen, salt, olja och vetemjöl,
lite i taget . BLANDA ihop allt till en smidig deg och
knåda den några minuter .
Knåda sist in lingonen i degen .
LÅT degen jäsa ca 30 min. under bakduk .
DELA degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper som får plats i kylen.
Täck bröden med plastfolie och låt dem jäsa i kylen över natten.
PÅ MORGONEN : TA ut bröden ur kylen.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med ägg och strö över havregryn.
GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 12 - 15 min.
Låt dem svalna på galler under bakduk .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)