onsdag 17 mars 2021

UGNSBAKAD TORSK MED APELSIN . 4 PORT.




                  HEJSAN  !

Tänk att jag älskar fisk, i alla dess former och valörer .!
Den här rätten är himla god , smaka NI också !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g TORSKFILE'
salt, peppar
25 g smör/margarin
4 msk pumpafrön
2 apelsiner

2 dl mathavre

GRÖNSAKER
1 squash
100 g delade cocktailtomater
2 rödlökar i klyftor
2 msk rapsolja

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA mathavren i 12 minuter.
Lägg fisken på ett ugnssäkert fat .
Salta, peppra och lägg på en klick smör.
Strö över pumpafrön.
Skär apelsinerna i småbitar, fördela dem
ovanpå fisken .
Sätt in i ugnen i 175 grader, ca 20 min.
HYVLA squashen i strimlor med osthyvel,
stek squash, tomater och lök i  stekpanna
med  rapsolja .
BLANDA grönsakerna med mathavre.
SERVERA grönsaksblandningen till fisken.


SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !

KORV MED UGNSSTEKTA ROTFRUKTER OCH SENAPSCRE'ME, 4 PORT




                                               HEJSAN  !

DET  här är gott , kan NI tro !
VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 chorizo eller  annan  tjock 
och  köttrik  korv .
1 msk smör/margarin

ROTFRUKTER 
5 morötter
5 palsternackor
2 gula lökar
2 msk rapsolja
1 tsk salt
2 krm  grovmalen svartpeppar
40 g rucolasallad
400 g  kokta  svarta bönor

SENAPSCREME :
2 dl CREME FRAICHE eller yoghurt
3 msk senap
1 krm salt

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rotfrukterna och skär dem i långa bitar.
Skala och klyfta löken .
Lägg rotfrukter och lök på bakpappersklädd 
långpanna, droppa över olja, 
strö över salt och peppar.
Stek i ugnen i 225 grader ca 30 minuter  eller tills 
rotfrukterna är klara .
SKÖLJ rucolan och bönorna .
Blanda dem med de ugnsbakade rotfrukterna när
de är klara .
SKÄR små snitt i korven, stek eller grilla den .
BLANDA  senaps-CREMEN .

SERVERA  korven med rotfrukterna och senaps-CREMEN .
Gärna några varma tomater till .
(de sista 10 minuterna, på rotfrukterna i en skål)

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

GRAHAMSBRÖD , 2 LIMPOR .



                                    HEJSAN !

I Dag  har  jag  fått  ett  anfall  av   att  baka  bröd !
Jag har gjort det förut ,  men idag har jag russin, linfrö 
och  mörk  sirap i degen .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket  jäst , 50 g
6  dl  vatten
1  tsk  salt
1  dl  russin
1  msk  mörk  sirap( ta vad DU har )
1  msk  linfrön
2  msk  rapsolja
8  dl  vetemjöl - BERTE QVARN
5 dl  grahamsmjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA JÄSTEN  i en  bunke, använd  gärna  assistent .
HÄLL  över  ljummet  vatten  och  rör  om . 
Tillsätt  salt  och  olja .
TILLSÄTT  russin,  linfrön och sirap .BLANDA sedan i 
mjölet  lite  i  taget  och  rör  till  en  smidig  deg .
Låt  degen  jäsa  i  30  min .
TA  upp degen  på  mjölat  bakbord och  knåda  den .
FORMA  till  2  limpor och  lägg  dem  på  en plåt
med  bakplåtspapper 
Täck  med   bakduk  och  låt  jäsa  ytterligare  30  min.
SKÄR  några  snitt  i  limporna  och  grädda i  ugn  i
200 grader  ca  30  minuter .

LYCKA TILL !

jag måste tillägga skorpan runt brödet är riktigt god  !

KRÄMIGA CHOKLAD-BAKELSER, 8 ST .





                                           HEJSAN  !

LITE AV DET SOM DU TYCKER GOTT,
GÖR  DIG  OCKSÅ  GOTT .
TACK OCH LOV SÅ ÄR CHOKLAD INGET
UNDANTAG TILL DEN REGELN .

HÄR ÄR RECEPTET :
280 g  DIGESTIVEKEX 
125 g  smör /margarin
225 g  grovt  hackad  mörk  choklad 
minst 70 % kakaohalt
2 dl  matlagningsgrädde
vispad grädde  till  servering

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  DIGESTIVEKEXEN  i  en  plastpåse och
använd  en  kavel  för  att  krossa  kexen  till  smulor ,
eller  använd  en  matberedare .
Smält  25 g  av  smöret i  en  stor  panna  och  blanda 
ner kexsmulorna .
Pressa  ut  smul-blandningen  i  8  små  pajformar ,
ca  6  cm i diameter .  KYL  15  minuter .
RIV  lite  choklad  och  ställ  åt  sidan  för  garnering.
Lägg  resten  av  chokladen  i  en  värmesäker skål ,
sätt  skålen  i  en  kastrull  med  sjudande  vatten och
låt  chokladen  smälta .
Rör  ner  resten  av  smöret  till  en  jämn  kräm .
Ta  bort  skålen  från  värmen  och  rör  snabbt  ner
grädden .  BLANDA  krämen  tills  är  slät  och  häll
i  formarna .
Ställ  formarna  i  kylen  och  låt  stå  2 timmar  tills 
krämen  blivit  fast .
TA UT BAKELSERNA  ur  formarna  när  de  ska  
serveras .
Lägg  upp  på  tallrikar .
SPRITSA  på  grädde  och  strö  över  riven  choklad
som  dekoration .

LYCKA  TILL !