söndag 30 oktober 2022

KÖTTBULLAR I TOMATSÅS , 4 PORT, (middag / lunchlåda) .

 

                                                                                                       


                            HEJSAN !

EN av våra favoriträtter är köttbullar

 med persilja och het tomatsås . 

Så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

KÖTTBULLAR :

500 g blandfärs

1 ägg 

2 vitlöksklyftor

1/2 msk paprikapulver

1 dl vatten

1 kruka persilja -hackad

salt och peppar

olivolja till stekning

TOMATSÅS :

2 vitlöksklyftor

4 msk olivolja

2 dl vitt vin 

1 burk hela tomater

(1 hel chili)  - om det passar Er smak ,

en liten klick honung

färsk timjan

salt och peppar / pepparmix


SÅ HÄR GÖR DU:

1) KÖTTBULLAR:  

Blanda färsen med  de övriga ingredienserna.

Krydda med salt och peppar .

Rulla till köttbullar .  Lägg köttbullarna råa i tomatsåsen .

2)  TOMATSÅS :

Fräs vitlöken i olja utan att den tar färg .

Tillsätt vitt vin, tomater, (en hel chili), honung 

och några timjankvistar .

3)  LÅT sjuda i 10 minuter .

Smaka av med salt och pepparmix / peppar  .

4)  SERVERA  gärna köttbullarna med pasta .

Här har du ett säkert kort  !


ALL LYCKA TILL !


TIPS !

När köttbullarna flyter upp till ytan är de klara 

BARA ATT SERVERA !


       



MITT GODA FESTBRÖD , 11 BITAR . (brytbröd med parmesanost) .

 


                         HEJSAN  !


Tjusigt och lyxigt festbröd som får 

härlig smak av parmesanen .

Passar perfekt till buffe' bordet, grytan

eller soppan ,    mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :

8 stora eller 10 små ägg 

1 dl vatten 

1/2 dl olivolja

2 dl finriven Parmesanost

3/4 dl kokosnötsmjöl

2 1/2 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

3 msk Fiberhusk

2 tsk bakpulver

ägg till pensling

svarta vallmofrö att strö över

smör och pofiber till formen 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 190 grader .

Vispa äggen till en luftig smet i en bunke

 ca 3 minuter  med elvisp .

Tillsätt vatten samt olja och blanda väl .

Rör ner parmesanosten .

2)   RÖR ihop de torra ingredienserna och

blanda ner dem i smeten ordentligt .

Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter .

3)   KLÄM  fast ett bakplåtspapper i botten 

på en springform ,  ca 21 cm i diameter , och

smöra och bröa kanterna med pofiber .

4)   DELA smeten i  11 bitar och rulla var och 

en till en rund bulle .

Lägg bullarna i formen, 8 bullar runtom och 3 i mitten .

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö

svarta vallmofrö över .

5)   GRÄDDA  brödet  i ugnen tills det har fått fin färg ,

i 30 - 40 minuter .

Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk .


KOLLA !

Låt stå i formen ca 5-6 minuter,

öppna spännet på formen,  skjut över brödet till ett galler, 

med bakduk + en bakduk över brödet .


LYCKA TILL !