söndag 22 januari 2023

TIPS !

 


TIPS !

ViTLÖKSMORÖTTER !

Färg- och smakrikt tillbehör som är gott till fisk .

Skala och slanta 6 morötter . Skala och hacka 2 vitlöksklyftor.

Fräs lök och morötteri 1 msk smör i en tjockbottnad kastrull .

Tillsätt  1/2 dl vatten och 1/2 tärning grönsaksbuljong .

Låt koka 5 minuter .  Slå av vätskan och rör ner 1/2 dl

hackad persilja .  SERVERA GENAST .

TACK !

MINA SNABBA SLARVBULLAR , 8 - 10 bullar .

 


                  HEJSAN  !


DETTA  är  ett  bröd  som  inte  behöver  knådas -

goda  att  äta  även  utan  matfett , men med ost på .


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

2 1/2 dl fiberhavregryn

ca 9 dl vetemjöl  special 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen i en bunke .

Häll på fingervarmt vatten och rör  tills jästen löser sig .

Arbeta in salt, havregryn och mjöl .

Degen ska vara ganska lös .

Arbeta degen länge och låt den jäsa minst 1 timme .

Sätt ugnen på 200 grader .

2)  LÄGG upp degen på mjölat bakbord utan att knåda.

Skär " bullstora "  bitar och lägg över direkt på

 bakplåtspappersklädd plåt .

Låt jäsa i 20 minuter .GRÄDDA i 10 minuter .

mm...himla goa !

LYCKA TILL !

(Jag kallar dem Slarvbullar , för att de inte knådas .)



KÖTTKORV MED ROTMOS , 4 PORT. (middag/lunchlåda).


                      HEJSAN !

Rotmos har man väl gjort i urminnes tider 

vi åt det lite då och då när jag var liten.

Receptet kommer från min farmor .

ROTMOS  är lättare att göra än man tror 

och 

hemgjort rotmos är dessutom så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

ROTMOS :
1 kg kålrot

4 stora morötter

7 stora potatisar (ca 700 g)

1 köttbuljongtärning

1 msk flytande smör/margarin

salt och peppar 

****

400 g köttkorv eller fläskkorv 

5 kryddpepparkorn

3 lagerblad ,  salt

TILL SERVERING :

sallad ,  senap


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SKALA  och skär kålrot och morötter i bitar .

Koka rotfrukterna i buljong i 40 - 50 minuter .

Skala och skär potatisen i bitar /skivor och 

tillsätt dem till koket  efter halva tiden .

Koka tills allt är mjukt .

2)  HÄLL av spadet men spara det .

Mosa rotfrukterna med en potatis-stöt .

Tillsätt smör/margarin, salt, peppar och spad 

om det behövs .

3)  GÖR 5 - 6 hål i korven med en provsticka 

eller gaffel .

Koka korven tillsammans med pepparkorn , lager -

blad och salt i vattnet så det täcker ca 20 minuter .

4)  SKÄR korven i 3 - 4 cm breda bitar .

Ät rotmos och köttkorv tillsammans med sallad 

och senap .

mm...underbart gott !  

NJUT !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




 

RIMMAD OXBRINGA MED ROTFRUKTER OCH PEPPARROTSKRÄM . 4 PORT. (middag /lunchlåda)

 


                       HEJSAN !


Den här är ju lite bortglömd ,  men oj  vad  god husmanskost .


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  rimmad oxbringa  + vatten så det täcker

2 stora morötter

1 stor gul lök

6 svartpepparkorn 

800 g potatis =  8 stora

3 stora morötter

200 g rotselleri

PEPPARROTSKRÄM:

2 dl lätt creme fraiche

2 msk finriven pepparrot

salt å peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  oxbringan i en kastrull .

SLÅ på kokande vatten så det täcker .

KOKA upp köttet och skumma .

SKALA  och skär morötter och lök i halvor .

TILLSÄTT  morot, lök och svartpepparkorn 

till köttet .

LÅT köttet koka i 2 1/2 - 3 timmar .

SE till att köttet täcks av vatten hela tiden .

Känn med en provsticka,  köttet ska kännas mört 

när det är färdigt .

SILA buljongen  , släng morot, lök, pepparkorn -

det är urkokt) .

SKALA och skär potatis, morot och rotselleri i skivor .

LÅT rotfrukterna koka i buljongen tills de är mjuka,

det tar 20 minuter.

BLANDA creme fraiche ,  pepparrot, salt och peppar

till till en kräm och Servera den till oxbringan och

rotfrukterna i sin buljong .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !