tisdag 25 augusti 2020

RÅGKRANS, 1 ST .


                       HEJSAN !

Vårt dagliga bröd med flingor och gryn..
Nog är det väl roligt att något så gott som
ett hembakat bröd, också hör till det mest
nyttiga vi kan äta!
Och ännu godare om det bakas med fiber-
rika gryner .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin
1/2 liter mjölk
50 g jäst
1 dl russin
1/2 msk salt
5 dl råg -flingor
600 g vetemjöl          

SÅ HÄR GÖR DU :
Smält matfettet i en kastrull .
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt  37 grader.
Smula ner jästen i en  degbunke .
Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt russin, salt, råg-flingor  och 9 dl av mjölet .
Spara lite till ut bakningen ca 1 dl.
ARBETA degen kraftigt .
Ta mer mjöl om det behövs .Låt jäsa i 30 minuter
övertäckt med bak-duk .
Knåda degen smidig  på mjölat bakbord .
Forma till en rulle ca 85 cm lång.
Pensla med vatten och rulla den i vetemjöl.
FORMA rullen till en krans och nyp ihop ändarna.
Lägg kransen på smord plåt /bakplåtspapper och
skåra den med en vass kniv .
LÅT kransen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.
GRÄDDA på nedersta falsen i 225 grader  ca 30 min.

LYCKA TILL !