torsdag 20 april 2023

KLIPPTA POTATISFRALLOR, 30 ST .Saftiga och mm....jättegoda !

                 HEJSAN !

KLIPP DEGEN I BITAR MED EN SAX  SÅ 

FÅR VARJE FRALLA SIN EGEN FORM 


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl vatten

50 g smör/margarin

2 dl havregryn

50 g jäst

3 dl fingervarm  mjölk

2 tsk salt

250 g rå potatis, riven

1/2 dl ljus sirap

13 - 14 dl vetemjöl special 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) KOKA UPP vattnet och tillsätt

smör och havregryn .

Blanda  ihop det till en gröt 

och låt det svalna .

2)  SMULA NER  jästen i en bunke 

och  och  lös  upp  den i mjölken .

Tillsätt gröten, salt, potatis, sirap och

vetemjöl special , lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg  och 

knåda den kraftigt i några minuter ,

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timma .

3)  KNÅDA IGENOM  degen på ett mjölat 

bakbord.

Strö lite vetemjöl över ytan .

Klipp ca 30 bitar av degen med en sax .

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

4)  LÅT DEGEN jäsa under bakduk i 30 min.

SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .

5)  GRÄDDA BRÖDEN mitt i ugnen i  9 - 12 min .

Låt dem svalna på galler .


LYCKA TILL !



MORMORS GODA TEKAKOR , 12 STYCKEN , NYBAKAT TILL FRUKOST ! mm...så goda , lättbakade .

 


                      HEJSAN  !

BAKA   ett snabbt och gott bröd på morgonkvisten 

när resten av familjen fortfarande sover .

DE vaknar garanterat när doften av nybakat sprider sig .

DET blir ett härligt och mjukt bröd som nästan smälter 

i munnen .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör

4 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk salt

2 msk strösocker(går åt i jäsningen)

ca 11 dl vetemjöl - special


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SMÄLT SMÖRET  i en kastrull ,  häll i mjölken och värm 

blandningen till 37 grader .

Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen .

2)  TILLSÄTT SALT , socker och  vetemjöl ,  lite i taget .

( spara mjöl till utbakningen )

Blanda  till  en  smidig  deg .

3)  HÄLL UPP  lite  varmt  vatten  i  diskhon  och  ställ

degbunken  i  vattnet .

Låt  degen  jäsa  övertäckt  i  10  minuter .

4)  SÄTT UGNEN PÅ  250 GRADER  .

5)  TA  UPP  DEGEN  på  mjölat  och  arbeta  den  smidig .

Dela  degen  i  12 delar  och  forma  dem  till  tekakor .

Lägg  dem  på  en  bakplåtspappersklädd  plåt  och  nagga

tekakorna  med  en  gaffel .

6)  LÅT BRÖDEN JÄSA  under  bakduk  i  10  minuter .

(utan vatten)

7)  GRÄDDA DEM  i  nedre  delen  av  ugnen i  6 - 8 min .

SERVERA , när de svalnat något , med smör, och ost + blad  !

och kaffe ,  mm... Himla gott !


LYCKA  TILL !