HEJSAN !
KLIPP DEGEN I BITAR MED EN SAX SÅ
FÅR VARJE FRALLA SIN EGEN FORM
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vatten
50 g smör/margarin
2 dl havregryn
50 g jäst
3 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
250 g rå potatis, riven
1/2 dl ljus sirap
13 - 14 dl vetemjöl special
SÅ HÄR GÖR DU :
1) KOKA UPP vattnet och tillsätt
smör och havregryn .
Blanda ihop det till en gröt
och låt det svalna .
2) SMULA NER jästen i en bunke
och och lös upp den i mjölken .
Tillsätt gröten, salt, potatis, sirap och
vetemjöl special , lite i taget .
Blanda ihop allt till en smidig deg och
knåda den kraftigt i några minuter ,
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timma .
3) KNÅDA IGENOM degen på ett mjölat
bakbord.
Strö lite vetemjöl över ytan .
Klipp ca 30 bitar av degen med en sax .
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
4) LÅT DEGEN jäsa under bakduk i 30 min.
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .
5) GRÄDDA BRÖDEN mitt i ugnen i 9 - 12 min .
Låt dem svalna på galler .
LYCKA TILL !