torsdag 5 september 2019

SMULPAJ MED PÄRON OCH LINGON, 4 PORT.



                     HEJSAN !

Något gott efter maten !  mmm...himla..!

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl vetemjöl + 1 1/2 dl havregryn+ 1/2 dl råsocker+ 100 g smör/marg.

FYLLNING : 4 päron, 600 g + 2 dl lingon, färska eller frysta+ 3/4 dl
råsocker+ 1 tsk kanel+ 2 tsk potatismjöl.

HÄR ÄR RECEPTET :
SÄTT ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl, havregryn och socker.
Lägg i smöret och  finfördela till en smulig massa.
Skala päronen  och skär dem i tunna klyftor.
Lägg päron, lingon, socker, kanel och potatismjöl
i en smord  ugnssäker form.
Blanda om, men se till att INTE alla lingonen
ligger i botten .
SMULA över degen.  GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen
tills päronen är mjuka och smultäcket har fin färg ,
20 - 25 minuter.
SERVERING : SERVERA pajen ljummen med
vaniljglass eller lättvispad grädde .

LYCKA TILL !




BJARNES FULLKORNSBRÖD, 2 ST.



             HEJSAN !

Bjarne, en tidigare medarbetare, som vi var
hemma hos ibland och bakade. Han var en
hejare på att baka alla möjliga sorters bröd .
Här är ett av dom .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten
2 dl vetekross
50 g jäst
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
3 1/2 dl vetemjöl

HÄR ÄR RECEPTET :
KOKA upp vattnet och slå det över vetekrosset.
Låt svalna till 37 grader och smula ner jästen .
Rör ut den och tillsätt olja, salt och arbeta in de
båda mjöl-sorterna. Ställ degen att jäsa 45 minuter.
ARBETA degen på bakbordet. Använd rejält med
vetemjöl då degen är ganska lös.
Dela degen i två delar, forma till runda bullar och
vänd dem i vetekross, vilket ger en härlig skrovlig
yta . (Du kan även vända brödet i havregryn)
LÄGG bröden att jäsa i mjölade brödkorgar, ca 30 min.
Du kan naturligtvis lägga bröden direkt på smord plåt,
att jäsa men brödkorgen ger ett trevligt mönster på ytan.
Stjälp upp bröden på plåt då de jäst färdigt.
GRÄDDA i 200 grader ca 45 minuter.

LYCKA TILL !

MOBACKAS KAFFEKAKA .



                    HEJSAN !

Det skulle bli en chokladkaka av fransk typ,
men när kakan stod i ugnen, hade jag glömt
chokladen som skulle varit i smeten !
Den fick gräddas färdig och ut kom en härligt
saftig, lite kompakt kaka med finaste kaffesmak.
Och ännu godare blev den när den bortglömda
chokladen istället ringlades över den kalla kakan.
HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör /margarin
1 msk snabbkaffepulver
2 dl socker
3 ägg - spara vitorna
100 g nötkärnor
3/4 dl vetemjöl
GLASYR :  ca 100 g mörk blockchoklad.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet i en kastrull, rör ner kaffet, sockret och
äggulorna en i taget .
HACKA nötterna grovt. Tillsätt nötter, mjöl och vänd
sist ner de till hårt skum vispade äggvitorna.
HÄLL smeten i en väl smord och bröad form med lös-
tagbar kant, diameter ca 22 cm.
GRÄDDA i 175 grader ca 35 minuter.
Låt kakan stå en stund innan den lossas .
GLASYR :  Smält chokladen i vattenbad
ringla eller bred den över den kalla kakan .

ALL LYCKA TILL !