fredag 2 maj 2008

Köttfärssoppa. 4 port.

1 l liter buljong på tärning el.pulver.
2 medelstora potatisar
1 medelstor morot
1 medelstor gul lök
200 g köttfärs
0,5 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
2 msk chilisås
4 msk finklippt persilja
2 msk margarin
till stekning

Gör så här:
Koka upp bukjongen.
Skala under tiden potatisen
och skär den i tunna skivor.
Ansa moroten och riv den grovt.
Lägg potatis och morot i buljongen.
Koka på svag värmei 10 min.
Lägg margarinet i en stekpanna.
Värm tills det är ljusbrunt.
Skala och skär löken och fräs
den tillsammans med köttfärsen
ca 5 min. och häll över i soppan.
Rör med en trägaffel så att färsen blir
en grynig massa.
Lägg i kryddor och chilisås.
Koka på svag värme i 5 min.
Smaka av soppan och strö över persilja.

Denna är faktiskt god . Gärna med hård ostmacka till.

Fullkornspasta med Tonfisk och Citron. 4 port.

2 burkar tonfisk
2 msk olja
1 gul lök
1 orange paprika
1 dl creme fraiche
0,5 dl tomatpure
1 dl vatten.
salt o peppar
3 msk citronsaft

Gör så här:
Häll av vattnet från tonfisken .
Hacka löken fint och skär paprikan i bitar.
Fräs lök och paprika i olja tills allt
har blivit lite mjukt.
Tillsätt tonfisk, creme fraiche, tomatpure,
vatten och citronsaft.
Låt det bli varmt och smaka av med salt o peppar.
Creme fraiche kan ersättas med sojagrädde.
Servera med ugnsbakade grönsaker.

så gott!

Räk och Bönsallad 4 port.

Här kommer vita vita bönor med räkor.

400g vita bönor
400 g räkor
1 knippa persilja
saften av en citron
4 msk god olivolja
salt o peppar.

Gör så här:
Skala räkorna.
Blanda i en skål tillsammans med bönor.
Tillsätt citronsaft och finhackad persilja.

Häll på olivoljan och smaka av med salt o peppar.

Dekorera med citronklyfta och bladpersilja.

gottigotta. Prova.

Lax med Spenat och VitaBönor. 4port.

Gillar Du Lax? prova detta.

4 Laxfileer
500 g färsk bladspenat
400 g vita bönor
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
0,5 dl creme fraiche
1 dl vatten
salt o peppar

Gör så här:
Lägg laxfileerna i en kastrull, häll på så mycket
vatten att det täcker och tillsätt 1 tsk salt.
Sänk till lägsta värme när vattnetbörjar
sjuda och låt stå med locket på 7-10 minuter.

Skölj bladspenaten väl och hacka i mindre bitar.
Hacka schalottenlöken fint och fräs den
tillsammans med den pressade vitlöken
i en kastrull.
Tillsätt bladspenaten och låt det bli mjukt
under omrörning.
Rör ner creme fraiche och vatten
och häll i bönorna.
Smaka av med salt o peppar.
Servera med en tomatsallad.

underbart gott.

Frukost 1person.

Dagens underbara frukost.

2 stekta ägg
0,5 tsk rapsolja i stekpannan
1 skiva helkorns bröd (delat i 2 delar)
1 tsk smör
2 skivor ost(delat till 4 bitar,2 på varje halva)
0,5 dl tranbärsjuice
kaffe
4 dl vatten

åh,vad jag njuter av denna frukost.
Prov Du också.

Rågflingegröt 1 port,

Detta är en av mina godaste frukostar.

1,5 dl rågflingor
3 dl vatten
1 krm salt
0,5 dl rostade solrosfrön
0,5 dl skivade aprikoser
mjölk,soyamjölk, eller rismjölk.

Gör så här:
Blanda rågflingor,vatten o salt
i en kastrull och koka upp.
Låt småputtra i 3 min, rör om då o då.
Lägg upp i en tallrik och strö
solrosfrön och aprikoser över.
Servera med den mjölk, Du tycker bäst om.

Att dricka till eller efter.
vanligt te ,örtte, kaffe med mjölk,eller den mjölk Du gillar.
ett litet glas morotsjuice el. apelsinjuice el. grapejuice.