Prova denna DU.
100 g smör
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
1 dl äggvita (4 st )
GLASYR :
florsocker
pressad apelsinsaft
hackade apelsinskal
Så här gör DU:
Rör smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt mjölet blandat med
bakpulvret och vaniljsockret.
Rör ner grädden och slutligen
de till hårt skum slagna äggvitorna.
Häll smeten i en smord och bröad form
och grädda i 175--200 grader ca 40 min.
Låt kakan svalna och dekorera sedan
med florsocker utrört i lite apelsinsaft
samt lite hackade apelsinskal.
En idag ovanlig kaka , men jag bakade den då o´då .
god är den iallafall .
fredag 28 augusti 2009
SYLTDUBBLETTER 25 - 30 ST .
Något som jag tycker är jättegott
är osötade småkakor
mmm dessa är så gooda.
2 hg smör
3 msk sacketter C
(cyklamat i ströform )
3 hg vetemjöl
FYLLNING :
Sockerfri sylt
Så här gör DU :
Arbeta samman ingredienserna
till en mjuk och följsam deg .
Kavla den ganska tjockt och
tag ut små runda kakor (använd ett litet glas )
ungefär 3 cm i diameter.
Grädda svagt guldgula i 175 grader
varm ugn .
Lägg ihop kakorna två o´två
med sockerfri sylt eller
annat gott bärmos .
Vänta dock med att lägga emellan sylten
tills DU ska bjuda dem ,annars blir
de gärna mjuka och blöta .
Detsamma gäller också om DU vill
frysa kakorna .
Fyll dem efteråt .
Goda är dom iallafall .
är osötade småkakor
mmm dessa är så gooda.
2 hg smör
3 msk sacketter C
(cyklamat i ströform )
3 hg vetemjöl
FYLLNING :
Sockerfri sylt
Så här gör DU :
Arbeta samman ingredienserna
till en mjuk och följsam deg .
Kavla den ganska tjockt och
tag ut små runda kakor (använd ett litet glas )
ungefär 3 cm i diameter.
Grädda svagt guldgula i 175 grader
varm ugn .
Lägg ihop kakorna två o´två
med sockerfri sylt eller
annat gott bärmos .
Vänta dock med att lägga emellan sylten
tills DU ska bjuda dem ,annars blir
de gärna mjuka och blöta .
Detsamma gäller också om DU vill
frysa kakorna .
Fyll dem efteråt .
Goda är dom iallafall .
ÖCKERÖKAKOR 8 ST.
Det här brödet gjorde min
mormor när jag var liten.
Det har en speciell smak , oh´ så ljuvligt gott .
Prova DU också att göra detta .
Mina barn älskade det .
100 g smör
5 dl vatten
1 paket torrjäst (mormor hade vanlig jäst )
1/2 dl socker
1 dl havrekli
1/2 msk finstött kardemumma
ca 2 liter vetemjöl
Så här gor DU :
Smält smöret , häll på vattnet
och värm till 45 grader .
Blanda torrjäst , socker, mjöl
salt ,havrekli och kardemumma
och tillsätt smörvattnet .
Arbeta samman till en smidig deg .
Låt den jäsa i ca 1 timme .
Arbeta sedan upp degen
på bakbordet .
Dela den i 8 delar som vardera
formas till en rund bulle och
kavlas ut till en 1/2 cm tjock kaka .
Nagga kakan på båda sidor och
låt jäsa i ca 30 min.
GRÄDDA : i 275 grader ca 5 min.
Du kan inte ångra Dig om DU gör
dessa goda kakor .
(havrekli har jag lagt till själv )
LYCKA TILL !
Passa på nu när det regnar .
mormor när jag var liten.
Det har en speciell smak , oh´ så ljuvligt gott .
Prova DU också att göra detta .
Mina barn älskade det .
100 g smör
5 dl vatten
1 paket torrjäst (mormor hade vanlig jäst )
1/2 dl socker
1 dl havrekli
1/2 msk finstött kardemumma
ca 2 liter vetemjöl
Så här gor DU :
Smält smöret , häll på vattnet
och värm till 45 grader .
Blanda torrjäst , socker, mjöl
salt ,havrekli och kardemumma
och tillsätt smörvattnet .
Arbeta samman till en smidig deg .
Låt den jäsa i ca 1 timme .
Arbeta sedan upp degen
på bakbordet .
Dela den i 8 delar som vardera
formas till en rund bulle och
kavlas ut till en 1/2 cm tjock kaka .
Nagga kakan på båda sidor och
låt jäsa i ca 30 min.
GRÄDDA : i 275 grader ca 5 min.
Du kan inte ångra Dig om DU gör
dessa goda kakor .
(havrekli har jag lagt till själv )
LYCKA TILL !
Passa på nu när det regnar .
KÖTTGROTTA MED SENAP OCH SMÖRGÅSGURKA
Hej..så ses VI igen..
Detta blev jag bjuden på
o´det var såå gott.
500 g köttfärs
1/2 dl havrekli
2 dl mjölk
1 gul lök
1 krm vitpeppar
FYLLNING:
1/2 -1 dl senap
2 dl hackad smörgåsgurka .
Så här gör DU :
Låt havrekliet svälla lite i mjölken.
Finhacka löken och blanda med
köttfärs och kryddor .
Bred ut den smidiga färsen
på en vattensköljd skärbräda .
Bred fyllningen över .
Rulla ihop och kläm åt köttfärslimpan
så att fyllningen inte rinner ut .
GRÄDDA : 45 - 60 min.175 - 200 grader .
Som DU märker är det inget salt i färsen
men fyllningen ger bra med sälta .
LYCKA TILL !
Detta blev jag bjuden på
o´det var såå gott.
500 g köttfärs
1/2 dl havrekli
2 dl mjölk
1 gul lök
1 krm vitpeppar
FYLLNING:
1/2 -1 dl senap
2 dl hackad smörgåsgurka .
Så här gör DU :
Låt havrekliet svälla lite i mjölken.
Finhacka löken och blanda med
köttfärs och kryddor .
Bred ut den smidiga färsen
på en vattensköljd skärbräda .
Bred fyllningen över .
Rulla ihop och kläm åt köttfärslimpan
så att fyllningen inte rinner ut .
GRÄDDA : 45 - 60 min.175 - 200 grader .
Som DU märker är det inget salt i färsen
men fyllningen ger bra med sälta .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)