torsdag 28 januari 2016
LÅNGPANNELIMPOR SURDEG 3 ST .
HEJSAN!
Många tycker att det verkar krångligt att baka SURDEGSBRÖD.
Men prova detta . Du sätter SURDEGEN på kvällen och fortsätter
bakningen dagen därpå ! DET färdiga brödet skärs till 3 limpor.
HÄR ÄR RECEPTET :
SURDEG : 50 g jäst, 3 dl kallt vatten, 3 dl rågsikt .
DEG DAG 2 :
7 dl ljummet Vatten ,
1 msk Salt ,
1 msk malen Pomerans ,
2 msk Matolja ,
1 dl hela Linfrö ,
1 dl Vetegroddar ,
12 dl Rågsikt ,
ca 7 dl Vetemjöl .
SÅ HÄR GÖR DU :
DAG 1 : BLANDA alla ingredienser till Surdegen i en bunke .
Täck över och låt stå i rumstemperatur över natten .
DAG 2 : TILLSÄTT det ljummade vattnet, salt, pomerans, olja,
linfrön och vetegroddar . RÖR om . ARBETA sedan in först
Rågsikt , sedan Vetemjöl, lite åt gången tills degen släpper
bunkens kanter . DEGEN ska vara ganska lös . KAVLA eller tryck
ut degen i en smord långpanna och låt jäsa under duk 40 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER . NAGGA brödet och grädda det mitt i
ugnen ca 50 minuter . LÅT svalna inlindat i bakduk . SKÄR det
avsvalnade brödet till 3 limpor .
LYCKA TILL ! HIMLA GOTT ÄR DET !
KLIKEX 50 ST.
HEJSAN!
De här är också goda att bjuda på .
Kanske lite mera "stuns" att bita i .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g SMÖR/MARGARIN ,
120 g (4 dl)VETEKLI ,
210 g (3 1/2 dl)VETEMJÖL ,
1 dl KALLT VATTEN ,
1 tsk SALT ,
1 tsk BAKPULVER .
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA samman alla ingredienserna till en jämn deg, men spar
lite av vetemjölet till utbakningen . LÅT degen vila kallt ,
minst 1 timme . KAVLA ut degen tunt och nagga den . TA ut runda
kex med mått eller sporra ut fyrkantiga kex . LÄGG dem på plåtar
och grädda dem i 200 grader , 5-8 minuter . ...mmm jättegoda,
en god ostbricka kan det bli, med hembakta kex,- se, RÅGKEXEN i
receptet innan . LYCKA TILL !
RÅGKEX 60 ST .
HEJSAN!
Å, de här kexen är goda till mycket, soppa, buljong, ostbricka,
eller när barn å barnbarn är sugna på något,- typ ett litet kex !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl RÅGFLINGOR ,
4 dl VETEMJÖL ,
2 msk SOCKER ,
1/2 tsk SALT ,
1 tsk HJORTHORNSSALT ,
100 g SMÖR/MARGARIN ,
1 dl MJÖLK .
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA alla torra ingredienser . FÖRDELA matfettet i blandningen .
Tillsätt mjölken och arbeta ihop alltsammans till en slät och
smidig deg . KAVLA ut degen och ta ut kakor med runt kakmått eller
med sporre . NAGGA lätt . GRÄDDA i 175 grader, medelstark ugnsvärme
i 8 - 10 minuter . KLART , BARA ATT NJUTA . LYCKA TILL !
RALLAREKAKOR 4 STYCKEN .
HEJSAN !
De här bröden är lite lätt grova .
Kul att göra , med hål i mitten .
Jag brukar ha rostade solrosfrö i...mmm, ca 1 dl.
HÄR ÄR RECEPTET :
25g Smör/Margarin ,
1/2 liter Mjölk ,
50 g jäst ,
1 msk Sirap ,
1 tsk Salt ,
1 tsk Fänkål stött ,
1 tsk Anis stött ,
160 g (4dl) Grynblandning ,
550 g (1 liter) Rågsikt .
SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till
fingervarmt (37 grader) . SMULA ner jästen i en deg skål.
Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig .
Tillsätt sirap, salt, kryddor, grynblandning och 9 dl rågsikt.
Arbeta degen kraftigt(ta mer mjöl om det behövs)tills den
känns smidig.
LÅT degen jäsa, övertäckt med bakduk, till dubbel storlek
ca 40 min. KNÅDA degen smidig på mjölat bakbord . DELA degen
i 4 delar och forma varje del till en rund bulle . KAVLA eller
platta med mjölad hand ut bullarna till runda kakor, ca 15 cm
i diameter . TA ut ett hål i mitten . LÄGG kakorna på smorda
plåtar . NAGGA dem med en gaffel och låt dem jäsa ca 30 minuter .
GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter. PENSLA kakorna
med vatten då de tagits ut ur ugnen . LÅT dem svalna på galler
under bakduk .
HOPPAS ATT DET SMAKAR, LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)