torsdag 28 januari 2016

LÅNGPANNELIMPOR SURDEG 3 ST .

HEJSAN! Många tycker att det verkar krångligt att baka SURDEGSBRÖD. Men prova detta . Du sätter SURDEGEN på kvällen och fortsätter bakningen dagen därpå ! DET färdiga brödet skärs till 3 limpor. HÄR ÄR RECEPTET : SURDEG : 50 g jäst, 3 dl kallt vatten, 3 dl rågsikt . DEG DAG 2 : 7 dl ljummet Vatten , 1 msk Salt , 1 msk malen Pomerans , 2 msk Matolja , 1 dl hela Linfrö , 1 dl Vetegroddar , 12 dl Rågsikt , ca 7 dl Vetemjöl . SÅ HÄR GÖR DU : DAG 1 : BLANDA alla ingredienser till Surdegen i en bunke . Täck över och låt stå i rumstemperatur över natten . DAG 2 : TILLSÄTT det ljummade vattnet, salt, pomerans, olja, linfrön och vetegroddar . RÖR om . ARBETA sedan in först Rågsikt , sedan Vetemjöl, lite åt gången tills degen släpper bunkens kanter . DEGEN ska vara ganska lös . KAVLA eller tryck ut degen i en smord långpanna och låt jäsa under duk 40 minuter. SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER . NAGGA brödet och grädda det mitt i ugnen ca 50 minuter . LÅT svalna inlindat i bakduk . SKÄR det avsvalnade brödet till 3 limpor . LYCKA TILL ! HIMLA GOTT ÄR DET !

KLIKEX 50 ST.

HEJSAN! De här är också goda att bjuda på . Kanske lite mera "stuns" att bita i . HÄR ÄR RECEPTET : 200 g SMÖR/MARGARIN , 120 g (4 dl)VETEKLI , 210 g (3 1/2 dl)VETEMJÖL , 1 dl KALLT VATTEN , 1 tsk SALT , 1 tsk BAKPULVER . SÅ HÄR GÖR DU : ARBETA samman alla ingredienserna till en jämn deg, men spar lite av vetemjölet till utbakningen . LÅT degen vila kallt , minst 1 timme . KAVLA ut degen tunt och nagga den . TA ut runda kex med mått eller sporra ut fyrkantiga kex . LÄGG dem på plåtar och grädda dem i 200 grader , 5-8 minuter . ...mmm jättegoda, en god ostbricka kan det bli, med hembakta kex,- se, RÅGKEXEN i receptet innan . LYCKA TILL !

RÅGKEX 60 ST .

HEJSAN! Å, de här kexen är goda till mycket, soppa, buljong, ostbricka, eller när barn å barnbarn är sugna på något,- typ ett litet kex ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 dl RÅGFLINGOR , 4 dl VETEMJÖL , 2 msk SOCKER , 1/2 tsk SALT , 1 tsk HJORTHORNSSALT , 100 g SMÖR/MARGARIN , 1 dl MJÖLK . SÅ HÄR GÖR DU: BLANDA alla torra ingredienser . FÖRDELA matfettet i blandningen . Tillsätt mjölken och arbeta ihop alltsammans till en slät och smidig deg . KAVLA ut degen och ta ut kakor med runt kakmått eller med sporre . NAGGA lätt . GRÄDDA i 175 grader, medelstark ugnsvärme i 8 - 10 minuter . KLART , BARA ATT NJUTA . LYCKA TILL !

RALLAREKAKOR 4 STYCKEN .

HEJSAN ! De här bröden är lite lätt grova . Kul att göra , med hål i mitten . Jag brukar ha rostade solrosfrö i...mmm, ca 1 dl. HÄR ÄR RECEPTET : 25g Smör/Margarin , 1/2 liter Mjölk , 50 g jäst , 1 msk Sirap , 1 tsk Salt , 1 tsk Fänkål stött , 1 tsk Anis stött , 160 g (4dl) Grynblandning , 550 g (1 liter) Rågsikt . SÅ HÄR GÖR DU: SMÄLT matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader) . SMULA ner jästen i en deg skål. Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig . Tillsätt sirap, salt, kryddor, grynblandning och 9 dl rågsikt. Arbeta degen kraftigt(ta mer mjöl om det behövs)tills den känns smidig. LÅT degen jäsa, övertäckt med bakduk, till dubbel storlek ca 40 min. KNÅDA degen smidig på mjölat bakbord . DELA degen i 4 delar och forma varje del till en rund bulle . KAVLA eller platta med mjölad hand ut bullarna till runda kakor, ca 15 cm i diameter . TA ut ett hål i mitten . LÄGG kakorna på smorda plåtar . NAGGA dem med en gaffel och låt dem jäsa ca 30 minuter . GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter. PENSLA kakorna med vatten då de tagits ut ur ugnen . LÅT dem svalna på galler under bakduk . HOPPAS ATT DET SMAKAR, LYCKA TILL !