onsdag 13 november 2013

FISK OCH SKALDJURSGRATÄNG 6 PORT.

mmm... fisk är det godaste jag vet .

1 kg oskalade räkor
600 g TORSKFILE'
150 g haricots verts
100 g kräftstjärtar
2 msk finhackad dill
POTATISMOS:
1 kg mjölig potatis
3/4 dl varm mjölk
2 msk smör
1 äggula
GRATÄNGSÅS:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 äggula
2 msk HUMMERFOND
GARNERING:
500 g oskalade räkor
100 g kräftstjärtar
3 msk finhackad dill
75-100 g sockerärter

Så här gör DU:
SKALA räkorna ,både till fyllning och garnering.
Salta och peppra fisken .
Lägg den i formen .
Ansa bönorna och lägg dem på fisken.
Blanda räkor , kräftstjärtar och dill .
Fördela blandningen över bönorna och fisken .
POTATISMOS :
SKALA och skär potatisen i bitar .
Koka dem i lättsaltat vatten tills de är riktigt
mjuka , ca 20 minuter .
Häll av vattnet och stöt eller pressa potatisen .
Tillsätt varm mjölk och smör , vispa moset
med elvisp .
Smaka av med salt och peppar .
Rör ner äggulan i moset .
Spritsa eller klicka ut moset längs formens kanter .
GRATÄNGSÅS:
HETTA upp smöret till såsen i en kastrull , tillsätt mjölet .
Späd under omrörning med grädde och vin.
Låt såsen koka under omrörning i ca 5 minuter .
Ta såsen från plattan och vispa ner äggulan .
Smaka av med hummerfond salt och peppar .
Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 25 min.
GARNERING:
BLANDA räkor , kräftstjärtar och dill .
Toppa gratängen med detta .
KOKA sockerärterna ca 1 min spola i kallt vatten .
Klipp dem i bitar och lägg dem och en dillkvist på gratängen .

ALL LYCKA TILL !

LÄTTA CHOKLADKAKAN 15-18 SKIVOR.

Hej igen !

Den här är Underbart god , fyllig chokladsmak.
Nu gör vi den !

3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
150 g smör /margarin
2 lättvispade ägg
1 1/2 dl KOKANDE hett vatten .

GARNERING:
30 - 50 g  vit choklad
physalis

Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser och
sikta ner i en skål .
Rör ner smör /margarin och lättvispade ägg
och till sist kokande vatten .
HÄLL smeten i en smord och bröad form .
GRÄDDA kakan på den nedersta falsen i
175 grader ca 40 minuter eller tills den känns
torr med  sticka .
Ringla över smält vit choklad .

GARNERA med physalis .

NÅGOT GOTT TILL KAFFE  ELLER TE
ÄR INTE DUMT !