torsdag 28 mars 2024

PÅSKTÅRTA MED MARÄNG , 8 PERSONER .

 


                      HEJSAN ! 

NÄSTAN VARJE ÅR TILL PÅSKEN ,

GÖRS DENNA GODA TÅRTA .


HÄR ÄR RECEPTET :

MARÄNGBOTTEN :

2 äggvitor

1/4 kryddmått salt

1/2 tsk pressad citronsaft 

1/4 kryddmått salt

8 msk strösocker 


FYLLNING :

1 dl kesella

1 dl vispad grädde

2 ananasringar, konserverade

i egen juice

4 persikor -halvor i egen juice


SÅ HÄR GÖR DU :

1, VISPA äggvitor, salt och citronsaft över 

vattenbad till en skummig massa .

Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills sockret

är löst och massan fast och siden - len .

2,  BRED ut i rundel på bakpappersklädd plåt .

Forma till en skål med lite högre kanter .

3,  GRÄDDA i 100 grader i 35 minuter.

Sänk värmen till 75 grader och fortsätt grädda

i 3 - 4 timmar .

4,  FYLL marängbottnen strax innan den 

ska serveras .

Blanda kesella och grädde.

5,  BRED blandningen över marängen .

GARNERA med väl avrunnen frukt .


LYCKA TILL !



RÅGKAKOR TILL KAFFET .ca 80 st .

 


                         HEJSAN !


Maken och jag vill gärna ha något till kaffet .

Då blir det dessa !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl rågsikt

ca 2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 dl strösocker

200 g smör / margarin


SÅ HÄR GÖR DU :

1, LÄGG  mjöl,  socker och salt i en hög direkt på bakbordet .

2, Skiva fettet  och lägg det i mjölet .

3, Hacka samman allt - ta därefter händerna till hjälp och 

arbeta samman degen , som får vila kallt i minst 1 timme

gärna längre .

4,  KAVLA ut degen tunt och ta ut kakor med mått .

5,  NAGGA kakorna .

6,  GRÄDDA i 175 -200 grader i ca 5 minuter .


LYCKA TILL !