tisdag 9 november 2010

BAKAD SELLERIROT MED GRÖNMÖGELOST. 4 PORT.

Någon mer än jag, gillar väl detta?

1/2 kg skalad och skivad sellerirot
1/2 dl hackade och rostade hasselnötter
4 skalade och skivade potatisar
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
200 g smulad grönmögelost
1 tsk spiskummin,hela frön

UGN:200 GRADER.

Så här gör DU:
Varva selleri,hasselnötter
och potatis i en smord
eldfast form.
Rör ihop vispgrädde och
creme fraiche och häll
det i formen.
Ställ in formen i ca 40 min
i 200 grader i ugnen.
Ta ut formen och strö över
ost och spiskumminfrön.
Ställ in i ugnen ytterligare
ca 10 minuter tills osten har
smält.

mmm,jättegott
prova!
LYCKA TILL!

KYCKLINGPAJ MED CURRY OCH BANAN. 4PORT.

Så himla gott med bananer i maten.
Men det är nog en smaksak.
Prova!

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
1 ägg
1/2 dl vatten

FYLLNING:
2 kycklingfileer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor gärna
olika färger
2 bananer
2 msk olivolja
1 1/2 msk curry
ÄGGSTANNING:
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl riven ost
salt+peppar

Så här gör DU:
Blanda samman ingredienserna
till pajdegen.
Låt degen ligga kallt ca 1 tim.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut pajdegen och lägg den
i pajformen.
Tryck ut kanterna och nagga
botten med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen
ca 10 min.eller tills det har fått
en gyllenbrun färg.
SÄNK ugnsvärmen till 200 grader.
Skär kycklingfileerna i små bitar.
Finhacka lök o vitlök.
Strimla paprikan.
Skiva bananerna.
Hetta upp olja i en stekpanna.
Bryn kyckling,lök,vitlök,paprika
och curry några minuter.
Vänd ner bananskivorna och lägg
blandningen i pajskalet.
Vispa ägg o mjölk
Krydda med salt o peppar.
Slå äggstanningen över kyckling-grönsaksbl.
Strö över riven ost.
GRÄDDA i mitten av ugnen ca 30min.
Eller tills pajen fått fin färg.

(om DU använder kokbananer/mjölbananer
skall bananskivorna kokas ett par
minuter innan de blandas med
blandningen i pajskalet.)

ALL LYCKA TILL.

GODASTE KOLJAN. 4 PORT.

ååå,denna är inte dum heller.
Laga och smaka.

400-500g koljafile
fryst el. färsk
1 tsk salt
1 msk pressad citron
1 msk senap
2dl creme fraiche
1 msk kapris
1/2 dl hackad dill
ev 2 tsk torkad
2 dl rivet dagsgammalt
bröd
1 1/2 dl riven ost

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg fisken i en ugnssäker form.
Strö på salt och droppa över
citronsaft.
Bred senap på fisken.
Rör creme fraiche smidigt och
blanda i kapris och dill.

Bred blandningen över fisken
och GRÄDDA mitt i ugnen ca10 min.
Blanda rivet bröd med ost och
strö över.
GRÄDDA ytterligare 10 minuter.
SERVERA med kokt potatis och
en god sallad.

SMAKLIG MÅLTID O LYCKA TILL!

STRÖMMINGSLÅDA MED ÄGGSTANNING. 4 PORT.

Här har jag inte ord, för
vad underbart gott det är.
Så DU får prova själv.
kommentera gärna.

600 g strömmingsfile
1 1/2tsk salt
1 dl finhackad dill

ÄGGSTANNING:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar.

Så här gör DU:
Lägg strömmingsfileerna
med köttsidan uppåt på
en skärbräda.
Strö på salt och hackad dill.
Rulla ihop fileerna.
Ställ dem tätt i en ugnssäker form.
Vispa samman ägg,mjölk,grädde,
salt o peppar och häll över fisken.

GRÄDDA:i 200 grader,mitt i ugnen
30-40minuter.
Stick med en gaffel mellan rullarna
ett par gånger under gräddningen
så att äggstanningen stelnar jämt.

Detta är för mig en underbar lunch.
Smaklig måltid

LYCKA TILL!

TORSK MED STING. 4 PORT.

Nu måste VI ta lite FISK.
Denna är ack så god.
Nu kör vi.

2 dl ris
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 pkt.fryst torsk 400 g
2 msk smör el. margarin
2 vitlöksklyftor
2 dm färsk gurka
1 liten purjolök
ca 1 tsk salt
svartpeppar
3 tomater

Så här gör DU:

Koka riset i vatten och salt
ca 20 minuter.
Skär det halvtinade fiskblocket
i ca 12 bitar.
Bryn smöret lätt och pressa i
vitlöksklyftorna direkt ned
i pannan.
Bryn fiskbitarna försiktigt
på alla sidor.
Skär gurka och purjo och
låt dem bryna med i pannan
ca 5 min eller tills fisken
är helt genomstekt.

Lägg riset på ett fat.
Därpå fisk och grönsaker.
Till sist de grovt hackade
tomaterna.

Det kan verka som att det
är mycket salt,jag använder
havssalt,jag upplever det
som att det inte är lika salt
som vanligt salt.

Steka fisken med vitlök mmm, mums .

LYCKA TILL!

FRANSK VALNÖTSLIMPA.

Det skulle jag baka idag,men
inget blev som det var tänkt.
Så nu får NI se om NI har
bättre tur än jag.

1 LIMPA:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 msk salt
100 g valnötter
1 liter rågsikt
5 dl rågmjöl

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 200 grader.

Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt,nötter och
rågsikt,arbeta degen väl.
Blanda i rågmjölet,lite i taget.
Låt degen jäsa i bunken ca 30 min.
Ta upp degen på bakbordet
och knåda den.
Forma degen till en rund limpa
som läggs på plåt och får jäsa
ytterligare 3 TIMMAR.
Ta upp degen på bakbordet när
den jäst färdigt och knåda lite.
Gör ett rutmönster med vass kniv
uppepå,och
GRÄDDA det i 50 minuter.
Låt limpan kallna insvept i bak-
dukar.
Limpan skärs KALL i tunna skivor
och smakar särskilt gott till ost.

Ibland är det gott med ett annorlunda
bröd så,
LYCKA TILL!

Medan degen jäser kan DU göra något annat.

MANDELRUTOR

Till FARS-DAG KANSKE?

Dessa brukar de flesta karlar gilla.
Prova att göra dem DU också.

300 g mandelmassa
1 äpple,(ganska stort)
3 uppvispade ägg
mandelspån

Så här gör DU:
Riv mandelmassan grovt på rivjärn.
Äpplena likaså.
Vispa upp äggen och rör ner
mandelmassa och äpple.
Bred ut smeten i en LITEN långpanna,
klädd med smort bakpapper,dela av
med folieremsa så att storleken
blir 15x15 cm .
Strö över mandelspån och
GRÄDDA:i 200 grader 15-20 min.
Skär kakan i rutor när den svalnat något.

Saftiga och hållbara .
mmm.
LYCKA TILL!

JULIAS --KAKA.

En kaka till ER som tål nötter.
En lätt och luftig och mycket
god nötkaka-självskriven på
våra kalas.

3 dl hasselnötkärnor
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
1 1/2 dl socker

Så här gör DU:
Värm nötkärnorna utbredda på en
plåt i ugnen ca 5 min. i 200 grader.
Smaken blir så mycket finare, men
passa noga ,så de inte bränns.
Kärnorna ska bara bli lätt rostade
och är färdiga när skalen börjar spricka.
Mal kärnorna och blanda med mjöl
och bakpulver.
Vispa ägg o socker riktigt pösigt.
Vänd försiktigt ner nötmjölsblandningen
i äggsmeten och häll massan i en
välsmord o mjölad form.

GRÄDDA: I 175 GRADER ca 45 minuter.
Låt kakan stabilisera sig i 5 minuter
innan den stjälps upp.

SIKTA lite florsocker över vid serveringen.

LYCKA TILL!

NALLEKAKA.

Denna har jag bland mina tidigare recept
men vi tar den en gång till.

2 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel el.
pepparkakskrydda
(i samma mängd)
1 1/2 dl mjölk
100 g smör el. margarin

Så här gör DU:
Vispa ägg o socker
vitt o pösigt.
Blanda samman mjölet
med bakpulver o kryddor
och rör ner det i äggsmeten.
Tillsätt mjölken och det
smälta smöret.
GRÄDDA: i smord o mjölad form,
i 175 grader ca 30 minuter.

Å nu kommer det ROLIGA:
ta fram ALLA NALLAR o DOCKOR,
Så fikar vi !

Detta är uppskattat hos BARN'A.
Varför inte BJUDA hem BARNAS
KAMRATER med sina NALLAR o DOCKOR.
och föräldrar kanske.

ALL LYCKA TILL!
HA DET SÅ TREVLIGT!

jättekul !