HEJSAN !
DET är så fint att jag fick Farmors gamla recept .
Dels av Farmor , när hon levde, "det kan du ha nytta av en gång i tiden "
sa Farmor. Och det har jag verkligen , så nu fann jag detta recept bland
många andra .
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
800 - 900 g mager fläskkarre'
salt och svartpeppar
( 2 tsk oregano, som jag har lagt till )
olja till stekning
2 - 3 rödlökar
2 purjolökar
3 - 4 morötter
4 fasta matäpplen
3 fasta päron
2 tsk koriander
malen
ett par kvistar färsk rosmarin
2 1/ 2 dl rödvin
1 dl flytande honung
3/4 dl vinäger
2 msk olja
GLAZE :
5 msk flytande honung
1/2 dl vinäger
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT UGNEN PÅ 200 - 225 grader .
DELA köttskivorna i ganska stora bitar , klappa in dem
med (oregano) och salta och peppra .
Bryn köttet hastigt i lite olja i en het panna och lägg åt sidan.
2) SKALA löken och skär i klyftor .
Skiva purjolök och morötter .
Halvera , kärna ur och skär äpplena i klyftor , liksom päronen
i mindre bitar .
Fräs lök, purjolök, morötter i olja i en stor gryta 5 minuter .
3) VARVA kött och grönsaker i en ugnsfast gryta med salt,
peppar, (oregano) , koriander och rosmarin mellan varven .
Värm rödvinet i en kastrull med honung, vinäger och olja
och häll över kött och grönsaker .
Täck med lock eller folie och ställ in i nedre delen av ugnen
och stek ca 30 minuter .
4) FRÄS under tiden äpple - och päronbitar i olja och blanda
dem i grytan med kött och grönsaker .
Häll på lite vatten , täck igen med lock och stek ytterligare
ca 30 minuter .
5) VID SERVERINGEN , rör man ut honung och vinäger
och droppar på ytan som en sötsur glasyr .
Servera gärna med kokt potatis och kokt blomkål .
Eller som nyare variant, kokt bulgur eller mathavre
SMAKLIG MÅLTID ,
LYCKA TILL !