söndag 20 augusti 2023

FARMOR ANNAS , - GODA HÖST ELLER VINTERGRYTA MED FRUKT , 6 PERSONER .

 

                 HEJSAN  !


DET är så fint att jag fick Farmors gamla recept .

Dels av Farmor , när hon levde, "det kan du ha nytta av en gång i tiden "

sa Farmor. Och det har jag verkligen ,  så nu fann jag detta recept  bland

många andra .

VARSÅGODA !



HÄR ÄR RECEPTET :

800 - 900 g mager fläskkarre'

salt och svartpeppar

( 2 tsk oregano, som jag har lagt till )

olja till stekning

2 - 3 rödlökar

2 purjolökar

3 - 4 morötter

4 fasta matäpplen 

3 fasta päron 

2 tsk koriander

malen 

ett par kvistar färsk rosmarin

2 1/ 2 dl rödvin

1 dl flytande honung

3/4  dl vinäger

2 msk olja


GLAZE :

5 msk flytande honung

1/2 dl vinäger


SÅ HÄR  GÖR  DU :


1)  SÄTT UGNEN PÅ 200 - 225 grader .

DELA köttskivorna i ganska stora bitar ,  klappa in dem 

med (oregano) och salta och peppra .

Bryn köttet hastigt i lite olja i en het panna och lägg åt sidan.

2)  SKALA löken och skär i klyftor .

Skiva purjolök och morötter .

Halvera , kärna ur och skär äpplena i klyftor , liksom päronen

i mindre bitar .

Fräs lök, purjolök, morötter i olja i en stor gryta 5 minuter .

3)  VARVA kött och grönsaker i en ugnsfast gryta med salt,

peppar, (oregano) , koriander och rosmarin mellan varven .

Värm rödvinet i en kastrull med honung, vinäger och olja

och häll över kött och grönsaker .

Täck med lock eller folie och ställ in i nedre delen av ugnen

och stek ca 30 minuter .

4)  FRÄS under tiden äpple - och päronbitar i olja och blanda

dem i grytan med kött och grönsaker .

Häll på lite vatten , täck igen med lock och stek ytterligare

ca 30 minuter .

5)  VID SERVERINGEN , rör man ut honung och vinäger

och droppar på ytan som en  sötsur glasyr .

Servera gärna med kokt potatis och kokt blomkål .

Eller som nyare variant, kokt bulgur eller mathavre 

SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !