söndag 24 juni 2018
MANDELTÅRTA MED LIME , 20 BITAR.
HEJSAN !
Kaka smaksatt med lime är friskt och gott .
Det går också bra att använda citron
istället för lime .SÅ HÄR GÖR DU :
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g mandel ,
4 dl kärnvetemjöl ,
3 dl socker ,
1 1/2 tsk bakpulver ,
2 tsk vaniljsocker ,
175 g smör ,
1 1/2 dl mjölk ,
1 lime och rivet skal ,
2 ägg ,
GLASYR :
3 dl florsocker ,
ca 1/2 dl lime-saft ,
1 apelsin, strimlat skal ,
1 lime , strimlat skal ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Mal mandeln och blanda mjöl, socker,
bakpulver och vaniljsocker i en bunke .
Smält smöret och tillsätt mjölk, lime-saft,
limeskal och ägg .
Rör försiktigt ner i bunken och blanda
till en jämn smet .
BRED ut smeten i en långpanna 25x30 cm,
med bakplåtspapper .
Grädda nederst i ugnen ca 20 minuter .
Låt tårtan svalna .
RÖR ihop florsocker och lime-saft till en
glasyr och bred över kakan .
Skär i bitar och garnera med strimlade lime-
och apelsinskal-strimlor .
JÄTTEGOD ,
TREVLIG SOMMAR !
ROSA MELONSORBET TILL FLERA .
HEJSAN !
En härligt god och svalkande dessert,
som är lätt att göra, men kräver några
timmar i frysen .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl vatten ,
100 g socker ,
1 kg vattenmelon ,
1 äggvita ,
1 msk socker ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA en lag av vatten och socker ,
låt det kallna .
Dela vattenmelonen , ta bort kärnorna
och skär bort skalet .
SKÄR fruktköttet i små bitar och fin-
fördela det i en mixer .
Häll den kalla sockerlagen över , blanda
väl och frys melonmassan till gröt-tjock
konsistens .
VISPA äggvitan till hårt skum och blanda
den med sockret , ställ i frysen ytterligare
3-4 timmar .
SERVERA portionsvis i vackra glas ,
Dekorera med en klase fräscha vinbär och
ett par späda blad .
LYCKA TILL !
TREVLIG SOMMAR !
RÄKGRYTA MED RIS OCH MAJS , 4 PORT .
HEJSAN !
Detta är en omvandlingsrätt som kan serveras nylagad
och varm eller göras i förväg och serveras
kall som en sallad .
mmm...himla go' !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl långkornigt ris ,
4 dl fisk - eller grönsaksbuljong
av tärning ,
1 röd eller grön paprika ,
1 burk majskorn , ca 400 g
ca 3/4 kg räkor med skal
(ca 300 g skalade)
1/2 dl hackad dill ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset i buljongen på svag värme
under lock 20 - 25 minuter .
SKÖLJ, kärna ur och strimla paprikan .
Lägg den på riset i kastrullen när 5 min
av koktiden återstår .
VÄRM majsen i sitt spad i en kastrull .
Skala räkorna .
Lägg i en serveringsskål .
Strö över RIKLIGT med dill .
Låt majsen rinna av och lägg den ovanpå ,
därefter paprika och ris .
STRÖ över hackad dill ,
Blanda INTE om !
(Det ser så fint ut i en glasskål, när det
ligger lager på lager.)
SERVERA genast eller låt det kallna
(då behöver man inte värma majs och paprika)
och servera som en sallad , gärna med en
gräddfilssås, smaksatt med curry och dill .
LYCKA TILL !
TREVLIG SOMMAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)