söndag 24 juni 2018

MANDELTÅRTA MED LIME , 20 BITAR.



                         HEJSAN !

Kaka  smaksatt  med  lime  är  friskt  och  gott .
Det  går  också  bra  att  använda  citron
istället  för  lime .SÅ  HÄR  GÖR  DU :

HÄR  ÄR  RECEPTET :

50  g  mandel ,
4  dl  kärnvetemjöl ,
3  dl  socker ,
1 1/2  tsk  bakpulver ,
2  tsk  vaniljsocker ,
175  g  smör ,
1 1/2  dl  mjölk ,
1  lime  och  rivet  skal ,
2  ägg ,

GLASYR :
3  dl  florsocker ,
ca  1/2  dl  lime-saft ,
1  apelsin,  strimlat  skal ,
1  lime ,  strimlat  skal ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Mal  mandeln  och  blanda  mjöl,  socker,
bakpulver  och  vaniljsocker  i  en  bunke .
Smält  smöret  och  tillsätt  mjölk,  lime-saft,
limeskal  och  ägg .
Rör  försiktigt  ner  i  bunken  och  blanda
till  en  jämn  smet .
BRED  ut  smeten  i  en  långpanna  25x30  cm,
med  bakplåtspapper .
Grädda  nederst  i  ugnen  ca  20  minuter .
Låt  tårtan  svalna .
RÖR  ihop  florsocker  och  lime-saft   till  en
glasyr   och  bred  över  kakan .
Skär  i  bitar  och  garnera  med  strimlade  lime-
och  apelsinskal-strimlor .

JÄTTEGOD ,

TREVLIG  SOMMAR !






ROSA MELONSORBET TILL FLERA .




                             HEJSAN !

En  härligt  god  och  svalkande  dessert,
som  är  lätt  att  göra,  men  kräver  några
timmar  i  frysen .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2 1/2  dl  vatten ,
100  g  socker ,
1  kg  vattenmelon ,
1  äggvita ,
1  msk  socker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  en  lag  av  vatten  och  socker ,
låt   det  kallna .
Dela  vattenmelonen ,  ta  bort  kärnorna
och  skär  bort  skalet .
SKÄR  fruktköttet  i  små  bitar  och  fin-
fördela  det  i  en  mixer .
Häll  den  kalla  sockerlagen  över ,  blanda
väl  och  frys  melonmassan  till  gröt-tjock
konsistens .
VISPA  äggvitan  till  hårt  skum  och  blanda
den  med  sockret ,  ställ  i  frysen  ytterligare
3-4  timmar .
SERVERA  portionsvis  i  vackra  glas ,
Dekorera  med  en  klase  fräscha  vinbär  och
ett  par  späda  blad .

LYCKA  TILL !

TREVLIG  SOMMAR !

RÄKGRYTA MED RIS OCH MAJS , 4 PORT .




                          HEJSAN !

Detta  är en  omvandlingsrätt  som  kan  serveras  nylagad
och  varm  eller  göras  i  förväg  och  serveras
kall  som  en  sallad .
mmm...himla  go' !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2  dl  långkornigt  ris ,
4  dl  fisk - eller  grönsaksbuljong
av  tärning ,
1  röd  eller  grön  paprika ,
1  burk  majskorn , ca  400  g
ca  3/4  kg  räkor  med  skal
(ca 300 g skalade)
1/2  dl  hackad  dill ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  riset  i  buljongen  på  svag  värme
under  lock  20 - 25 minuter .
SKÖLJ,  kärna  ur  och  strimla  paprikan .
Lägg  den  på  riset  i  kastrullen  när  5  min
av  koktiden  återstår .
VÄRM  majsen  i  sitt  spad  i  en  kastrull .
Skala  räkorna .
Lägg  i  en  serveringsskål .
Strö  över  RIKLIGT  med  dill .
Låt  majsen  rinna  av  och  lägg  den  ovanpå ,
därefter  paprika  och  ris .
STRÖ  över  hackad  dill ,
Blanda  INTE  om !
(Det  ser  så  fint  ut  i  en  glasskål,  när  det
ligger  lager  på  lager.)

SERVERA  genast  eller  låt  det  kallna
(då behöver man inte värma majs och paprika)
och  servera  som  en  sallad ,  gärna  med  en 
gräddfilssås,  smaksatt  med  curry  och  dill .

LYCKA  TILL  !

TREVLIG  SOMMAR !