lördag 16 mars 2019

KARDEMUMMA - DRÖMMAR , CA 50 ST.



                   HEJSAN !

Så goda ...mmm !
Det ska vara osaltat smör i receptet, men
jag tog det jag hade hemma, normal-saltat .
ack så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g osaltat/saltat rums-tempererat smör
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
3 1/2 dl vetemjöl BERTE QVARN
1 tsk hjorthornssalt

SÅ HÄR GÖR DU ;
VISPA smöret , båda  sockerarterna samt kardemumman
riktigt poröst .
TILLSÄTT därefter mjölet och hjorthornssaltet och vispa .
SPRITSA små bollar på en bakplåtspappersklädd plåt ,
ca 20 på varje, eller i små pappers-formar .
GRÄDDAS i mitten av ugnen i 150 grader i ca 10 minuter.

LYCKA TILL !

FRUKOST - TURKISK YOGHURT MED BÄR OCH... 1 PORT.



                   HEJSAN !

...MANDEL- STRÖSSEL .
mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
11/2 dl turkisk yoghurt
2 jordgubbar (ta fram från frysen )
5-6 björnbär (ta fram från frysen)
5 physalis frukter
2 msk hackad mandel(eller rostade mandelspån)

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL upp yoghurten i en skål.
Dela jordgubbarna och physalisfrukterna.
Häll på björnbären .
TOPPA  med rostade mandelspån eller
hackad mandel.

LYCKA TILL !


VARMRÖKT LAX MED GRÄDDKOKT SAVOYKÅL, 4 PORT.



                          HEJSAN !

mmm..åter igen  en  favorit, - smaka på den här !

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 Savoykålshuvud
1 rödlök
smör eller kokosfett att steka i
1 msk vit balsamvinäger
2 dl vispgrädde
(eller 1 dl vatten+ 1 dl vispgrädde)
salt och peppar
4 bitar varmrökt lax
1 knippa gräslök

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kålen i strimlor och rödlöken i båtar.
Fräs i smör eller kokosfett .
SÄNK värmen och låt kålen bli mjuk .
TILLSÄTT  balsamvinäger och grädde .
Låt det hela bli varmt . Smaka av med salt å peppar .
SERVERA laxen som den är med den grädde - kokta
kålen och klippt gräslök .
SMAKLIG MÅLTID
och LYCKA TILL !

KORVSTROGANOFF MED BLOMKÅLSRIS, 4 PERS.



                    HEJSAN  !

Så himla GOOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g korv med hög kötthalt
1 gul lök
250 g färska champinjoner
smör eller kokosfett att steka i
3 dl vispgrädde  eller ( 11/2 dl vatten + 11/2 dl grädde)
3 msk TOMATPURE'
1 tsk senap
salt och peppar
1 blomkålshuvud

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR korven i slantar .
HACKA löken och skiva champinjonerna.
STEK allt i omgångar i smör eller kokosfett
och lägg sedan tillsammans i en kastrull.
HÄLL på grädde och tillsätt tomat- PURE'
och senap. Smaka av med salt och peppar.
RIV blomkålen och koka ett par minuter.
Häll av vattnet och salta och peppra lite .
SERVERA  grytan med blomkålsriset .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !