lördag 18 september 2021

LÅNGPANNEBULLAR MED ÄPPLE . ca 24 stycken .

 


                                                HEJSAN  !

Härom  dagen  fick jag  för mig att jag skulle baka dessa  

supergoda bullar ,  mm... !  Det här blir med smak av äpple ,

mandel och kanel .

Och  just att  baka dem i långpanna ,  tycker jag är väldigt käckt .

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör eller margarin,  3 1/2  dl mjölk, 50 g jäst,  1 1/2 tsk kardemumma-mald

1 dl strösocker,  ca  10 dl vetemjöl + lite till utbakningen .

FYLLNING :

75 g smör, rumsvarmt,  1 tsk mald kanel,  3/4 dl rörsocker, 2 äpplen

PENSLING : 1 ägg

GARNERING : 1 dl hackad sötmandel,  2 msk rörsocker

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT  smöret i en kastrull .  Tillsätt mjölken och värm det till 37 grader.

SMULA  ner jästen i en degbunke.  RÖR ut jästen med degvätskan .

Tillsätt  kardemumma,  socker  och  mjöl .

ARBETA  ihop till en smidig deg  för hand eller i maskin .

Låt degen  jäsa under bakduk  i 40 minuter .

TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord .  KAVLA  ut den  till en  platta .

Bred  ut  smöret  på  degen .  Strö  över  kanel  och  rörsocker .

SKALA  äpplena  och  riv  dem  grovt.  FÖRDELA  det  över  degen

och  rulla  ihop  den  från  långsidan .  SKÄR  rullen  i  24  bitar .

LÄGG  bullarna  med  snittet  uppåt  i  en  långpanna,  30 x 40 cm ,

bakplåtspapper .  LÅT  dem  jäsa  under  bakduk i  ca  20  minuter.

SÄTT UGNEN PÅ 200  GRADER .

PENSLA  bullarna med uppvispat  ägg  och  strö  över mandel  

och rörsocker .

GRÄDDA  bullarna  mitt  i  ugnen  i ca  20  minuter .

Skär bullarna  i  rutor  eller  bryt  loss  bitar .

LYCKA  TILL !