måndag 4 april 2022

RUSS- LIMPA , i LÅNGPANNA . 3 - 5 limpor.

 


                                HEJSAN !


DET är bara russ-limpa som gäller, när barnen  och  barnbarnen                

hälsar på ost och marmelad är det godaste sägs det !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
11 dl vetemjöl

10 dl grahamsmjöl

1 msk bikarbonat

3 dl russin

1 1/2  dl strösocker

1 liter filmjölk

2 dl sirap

UGN :200 grader 30 - 45 minuter .


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT upp de torra ingredienserna, inklusive russinen ,

i en bunke och rör väl .

Tillsätt filmjölk och sirap och rör tills det är en jämn

ganska lös  deg .

SMÖRJ en långpanna och bred ut degen jämntjockt 

i hela  pannan .

GRÄDDA  det i nedre delen av ugnen, 200 grader varm

i 30 - 45 minuter .

Låt brödet vila en stund i långpannan och stjälp sedan 

upp det på galler .

DELA det i 3 - 5 limpor .  Frys gärna in det som inte kommer

att gå åt inom ett par dagar !


JÄTTEGOTT BRÖD !

LYCKA TILL !



RUT- BRÖD MED MYCKET TUGG , i LÅNGPANNA.

 


                                                 HEJSAN  !


DET här är ett himla gott bröd ,  med mycket att tugga på !


HÄR ÄR RECEPTET :

6  dl  blandade gryn eller gryn - blandning 

50 g smör / margarin

9 dl vatten

50 g jäst

2 msk sirap

1/2 msk salt

1/ 2 msk anis,  fin stött

1/2 msk fänkål fin stött 

ca 1 liter vetemjöl

UGN 200 grader ca 30 minuter .


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT upp gryn - till exempel havregryn, krossat vete ,

krossat råg,  kanske lite linfrö - eller  färdig gryn blandning

och häll i en stor bunke .

KOKA  upp 7 dl vatten .  

Skiva  smöret  över  grynen ,  häll  det  kokande  vattnet  över ,

rör om och låt blandningen svalna till fingervärme .

VÄRM  resterande  vatten  till  fingervärme  och  rör  ut  jästen i det.

Häll ner detta i gryn- blandningen  tillsammans  med  sirap,  salt  och

kryddor .

Arbeta  in det mesta av vetemjölet och lämna degen att jäsa under bakduk 

i ungefär en halvtimme .

ARBETA  samman  degen i bunken och vält upp den i en långpanna  klädd

med bakplåtspapper .

Strö lite mjöl över degen och kavla ut den så att det täcker hela pappret .

DELA med en bakbords -skrapa  först i fjärdedelar  och sedan i mindre 

rutor 4 x 6 cm .

Lägg en bakduk över och låt jäsa ytterligare ungefär en  halvtimme .

GRÄDDA brödet i 200 graders ugnsvärme  mitt i ugnen i 30 min.

Dra sedan över bakplåtspappret med brödet på till ett bakgaller, låt

låt brödet svalna under bakduk och bryt det i bitar före servering .


LYCKA  TILL !