söndag 14 april 2019

BANANA SPLIT MED CHOKLADSÅS... 4 port .




                           HEJSAN !

mmm....Så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 bananer
2 dl vispgrädde
1/2 liter gräddglass vanilj
4 rån
CHOKLADSÅS :
1 dl kakao
1 dl vatten
1 dl socker

SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med chokladsåsen:
Blanda  kakao, vatten och socker .
Låt koka någon minut, under omrörning.
Skala och dela bananerna på längden.
Vispa grädden.
Lägg några glasskulor i fyra portionsskålar.
Lägg på  bananerna.
Spritsa eller klicka på grädden .
Ringla över chokladsåsen.
Sätt ett rån i varje  portion .

Nu blir jag riktigt sugen !
LYCKA TILL !

KOKT LAMM MED LÖK, PAPRIKA OCH VITKÅL.2-3 PERS.



                         HEJSAN !

Detta har jag inte ätit för mycket av !
Men ,  varsågoda i alla fall !

HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 kg lammkött med ben
3 gula lökar i skivor
2 gröna paprikor i skivor
600 g strimlad vitkål
1 msk margarin
salt
10 vitpepparkorn

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG lammköttet i en gryta och häll på 
så mycket vatten att det täcker.
Salta med 2 tsk salt/liter  och lägg i 
pepparkornen .
KOKA köttet tills det släpper från benen 
ca 60 minuter.
TA upp köttet och skär det i bitar. Fräs 
upp löken helt lätt i fettet och blanda med
paprikan och vitkålen.
HÄLL på några dl lammbuljong och låt 
koka i knappt 10 minuter .
Lägg i köttbitarna , servera med potatis .

LYCKA TILL !

JORDNÖTS-KEX.




                           HEJSAN !

Jag vill gärna ha något till kaffet på eftermiddagen,
då fick jag detta recept av en god vän !
mmm....jättegoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
1/2 dl socker
1/2  dl jordnötssmör
2 tsk citronsaft
2 dl mjöl
2 dl vetekli

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA äggulor, jordnötssmör och socker pösigt.
Tillsätt mjöl, kli och citronsaft.
Vispa äggvitor till hårt skum och vänd försiktigt
ned i smeten.
Klicka ut degen på en bakpappersklädd plåt .
PLATTA till degklickarna med en sked doppad
i vatten .  Kexen bakas i 200 grader värme
i ca 15 minuter eller tills de har fått fin färg .

LYCKA TILL !




VETEKRANS MED GRÖN FYLLNING .




                     HEJSAN !

Trots att det är kallt och blåser,- känns det att det är något på gång!  -Våren å sommaren !
Jag får sådan lust att baka...
En ljuvligt god krans, med lockande grön fyllning.

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
10 -15 dl vetemjöl - BERTE QVARN
150 g smör /margarin
FYLLNING :
200 g mandelmassa
4 msk smör/margarin
1 rårivet äpple
1/2 dl sötmandel, hackad
grön hushållsfärg eller karamellfärg, 2 droppar
TILL PENSLING :
1 ägg.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smör / margarinet .
Ljumma mjölk till 37 grader, smula i jästen,
tillsätt socker, salt och smör- och margarinblandningen.
BLANDA i mjölet, arbeta samman till en smidig deg
och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter .
BLANDA FYLLNINGEN.
TA upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den
till en avlång kaka .
LÄGG fyllningen ovanpå och rulla ihop kransen och
lägg den på bakpappersklädd plåt .
KLIPP djupa snitt hela vägen uppepå kransen och 
låt kransen jäsa ytterligare 20 minuter.
PENSLA med uppvispat ägg och strö över hackad  mandel
och eventuellt  lite pärlsocker .
GRÄDDA i 210 - 220 grader ugn, i ca 25-30 minuter.
Låt kransen svalna .

LYCKA TILL !


KALAS - SOCKERKAKA,




                               HEJSAN !

Tänk att en vanlig sockerkaka kan bli så här läcker !
Den rosa fyllningen är verkligen inte bara till prydnad -
den har fått sin färg av färska  Jordgubbar.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
150 g smör/margarin
3 1/2 dl vetemjöl-BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
FYLLNING :
150 g smör/margarin
2 dl florsocker
1/4 liter Jordgubbar
TILL GARNERING :
Vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en avlång form . Blanda mjöl och bakpulver.
Smält fettet till kakan .
VISPA ägg och socker pösigt och rör ner det smälta fettet
och mjölet .
GRÄDDA kakan  35 minuter .
RÖR socker och smör /margarin till fyllningen.
Mixa Jordgubbarna och blanda i dem.
DELA den avsvalnade kakan i två delar .
Bred smörkrämen emellan .
Lägg ihop kakan och sikta vaniljsockret över.

LYCKA TILL !

En riktig sommartårta !