måndag 10 februari 2020

VARMA PERSIKOR , 4 PORT.



                          HEJSAN !

En mycket lättgjord efterrätt .
Servera  den gärna med iskall
vispad grädde smaksatt med
vaniljsocker .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 PERSIKOHALVOR
100 g smör/margarin
1 dl brun farin
50 g flagad rostad mandel

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ en ugnsform och lägg ut
PERSIKOHALVORNA .
Blanda smör och farin och lägg
en  klick  i  varje  PERSIKOHALVA.
STÄLL in i ugnen på 200 grader
ca 20 minuter .

LYCKA  TILL  !

Varma persikor i farinsås  är lika gott som lättgjort .

KATRINPLOMMON SUFFLE' 4 - 6 PORT



                      HEJSAN !

Hemligheten med en lyckad  SUFFLE
är att inte ha bråttom  och inte öppna
ugnsluckan förrän  SUFFLEN är klar.
mmm...himla gott och luftigt !

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g katrinplommon utan kärnor
6 äggvitor
1 dl strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLÖTLÄGG  katrinplommonen några timmar .
Kör dem till mos i en mixer eller matberedare .
Vispa  äggvitorna  till  hårt  skum  och rör
försiktigt i  sockret .
Vänd  ner  plommonmoset  med  varsam  hand
så att så mycket luft som möjligt  stannar  kvar.
HÄLL smeten i en smord och sockrad  SUFFLE'-
form .
GRÄDDA  i 175 grader 35 minuter.
Bär fram den till bordet och servera den gärna
med kall vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

KATRINPLOMMONSUFFLE',
en klassiker bland efterrätter,  kräver inte mycket
arbete, bara lite omsorg .

LYCKA  TILL !

MIN FINA ÄPPELPAJ , 6 PORT.



       
                             HEJSAN !

En  snabb-gjord  och  god  efterrätt
som  passar  året  om .
Vaniljsås eller vispad grädde
är  gott  till  .

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
150 g saltat smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver

FYLLNING :
4 äpplen
2 msk ljus sirap
smör
kanel
pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och blanda med
mjöl, socker och bakpulver till
en slät deg .
Tryck ut den tunt i en pajform.
Skala och skiva äpplena och lägg
dem som " taktegel" i pajskalet .
Häll över sirapen och täck med
ett tunt lager hyvlat smör .
Strö på rikligt med kanel och
pärlsocker .
GRÄDDA i 225 grader ca 30 min
tills pajen fått fin färg .
Ett sött mousserande vin blir
pricken över i:et .

LYCKA TILL !