fredag 18 maj 2018

UNGHERRAR,... 40-50 ST.




             

                                       HEJSAN !

Detta  är  en  småkaka  som   riktigt  smälter
i  munnen ..... jag  vet  inget godare, - måste
ta  två !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4 1/2  dl  vetemjöl (BERTE  QVARN)
1  dl  marsanpulver
(för kokning),
1  tsk  bakpulver ,
1  dl  socker ,
250  g  smör eller  margarin ,
PENSLING :
ägg + pärlsocker ,
UGN :  200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  de  torra  ingredienserna .
Arbeta  in  fettet  med  fingertopparna .
Arbeta  samman  till  en  deg .
Låt  den  vila  kallt  i  minst  1  timme .
RULLA  ut  degen  till  finger-tjocka  längder .
Pensla  dem  med  uppvispat  ägg,  strö  på
pärlsocker   och  skär  i  5  cm  långa  bitar .
LÄGG  dem  på  bakpappersklädd  plåt
och  GRÄDDA  ca  10  min.  i  mitten
av  ugnen .

ALL  LYCKA  TILL !




BANANCHOKLAD,....4 PERS.





                                  HEJSAN !

mmm.....himla  gott !
Dessert  med  frukt  som  bas  ger  en
spännande  glasskänsla .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  frysta,  skivade  bananer ,
1  msk  kakao ,
1  msk  honung ,
1-2  msk  vatten ,
1  msk  hackad  mörk  choklad  eller
   2  msk  krossade  råa  kakaobitar ,
myntablad  till  garnering .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÅT  bananerna  tina  i  ca  10  minuter .
MIXA  banan,  kakao  och  honung  till  en
slät  glass  i  en  matberedare .
Tillsätt  vattnet  till  rätt  konsistens .
SKOPA  upp  i  skålar  och
TOPPA  med   choklad- /kakaobitar  och  mynta .

LYCKA  TILL !

MOAS FRESTELSE,.... 4 PORT.



                     
                HEJSAN !

När  mina  barn  var  små,  ville  dom  inte  äta  Janssons  frestelse
med sill och  allt !
Då  föddes  denna  skapelse ! MOAS  FRESTELSE.

HÄR  ÄR  RECEPTET :

5 - 6  potatisar ,
1 - 2  purjolökar ,
4  hg  blandfärs ,
3  dl  kaffegrädde ,
2  msk  smör / margarin ,
2  tsk  salt ,
1  tsk  curry ,
1 / 2  tsk  vitpeppar ,
1 / 2  tsk  krossad  rosmarin ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

STRIMLA  potatisen  grovt  och  skölj  strimlorna  väl .
STEK  potatisen  lätt .
Blanda  i  den  skurna  purjolöken   och  bryn  den  lätt .
SMÖRJ  en  ugnseldfast  form  och  lägg  i  ett  lager
potatis  och  purjolök .
KRYDDA  färsen  och  lägg  ett  lager  färs  ovanpå
potatisen - purjolöken   i  formen .
TÄCK  med   ett  lager  potatis - purjolök  och  låt  rätten
först  brynas  i  200 - 225  graders  ugn .
SPÄD  med  grädden  och  låt  stå   ytterligare  ca  40-45 min.
SERVERA  med  en  god  sallad,  gärna  med  skivade  tomater.


 LYCKA  TILL !