söndag 12 april 2020

ROTFRUKTSKLASSIKER, 4 PORT.




                           HEJSAN !

Här är en till som inte heller är dum !
Denna använder vi ofta  och den passar utmärkt
till vilket kött DU gillar,  eller som vi har ibland
till potatismos ,,,.så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g palsternackor
300 g morot
300 g kålrot
3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
3 msk olivolja
salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 220 grader .
SKRUBBA, skala och dela rotfrukterna i
jämnstora fina bitar, tändstickslängd är en
bra modell .
Lägg dem i en långpanna, gärna med folie
i bottnen, så blir det lättare att göra rent .
SKALA och skär vitlöken i grova bitar, lägg
hälften av timjankvistarna i pannan .
Ringla över oljan och skaka eller rör runt
bitarna i pannan så att alla får ett tunt oljeskikt.
Rosta i ugnen tills bitarna blivit jämnt brynta
cirka 20 minuter .
Vänd och skaka då och då .
KRYDDA, ta bort de vissna timjankvistarna
och lägg på nya friska .
SERVERA till rostbiff, kyckling eller vilt
eller potatismos .

LYCKA TILL !

RÖD-GRÖN RÖRA PÅ PALSTERNACKA , 4 PERS.



                      HEJSAN !

Palsternacka,  köper jag ofta  och då kan det bli den här goda röran .
Den passar utmärkt till  kyckling eller vilt .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g palsternackor
1 skalad gul lök i bitar
6 soltorkade finhackade tomater
1/2 dl lätt CREME fraiche
2 msk olivolja
1 stor näve hackad persilja
salt och peppar
2 msk citronsaft

SÅ HÄR GÖR DU :
SKRUBBA palsternackorna,
koka dem i lättsaltat vatten
tillsammans med löken  tills
allt är mjukt, ca 15 minuter .
Häll av kokvattnet .
KÖR snabbt med stavmixer
eller i matberedare till ett
mycket grovt mos .
BLANDA i de övriga
ingredienser och smaka  med
salt och peppar + citronsaft .
Droppa försiktigt i citronsaften
från skeden , så det inte blir
för mycket smak ,- bara lagom .

LYCKA TILL !