måndag 30 november 2015

HJÄRTFORMADE HONUNGSSKORPOR 100-120 ST.

HEJSAN ! Visst finns det väl några av Er alla, precis som jag, som gillar skorpor till JULEN ? HÄR ÄR RECEPTET: 75 g jäst( 1 1/2 paket) , 5 dl mjölk , 200 g smör/ margarin , 1 tsk salt , 2 dl honung, helst ljunghonung , 3 ägg , 1 tsk bakpulver , 16 dl vetemjöl . SÅ HÄR GÖR DU : SMULA ner jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken i degbunken . Smält matfettet i en kastrull, häll i resten av mjölken och värm till 37 grader . Häll degspadet i bunken och tillsätt salt , honung och ägg . BLANDA bakpulvret med det mesta av mjölet och arbeta in det till en smidig deg . TÄCK med bakduk och plast och låt degen jäsa till dubbel storlek på varm plats. TÄCK plåtarna med bakplåtspapper . Sätt ugnen på 250 GRADER . ARBETA ihop degen, först i bunken och sedan på bakbordet . Mjöla rikligt och kavla ut degen 2 cm tjock . Ta ut bullar med hjärtformat mått, små hjärtmått . Lägg dem att jäsa mycket väl på plåtarna . SÄTT in dem på mittfalsen i ugnen och grädda 5-7 min. Låt bullarna kallna på galler . KLYV bullarna med vass, SÅGTANDAD kniv. ROSTA halvorna gyllengula med snittytan upp medan ugnen är varm . TORKA sedan skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen . DET tar ungefär 3 timmar . LÅT skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar . Det blir riktigt mysigt med alla små hjärtan,-till kaffe eller julmust . ALL LYCKA TILL !