torsdag 12 oktober 2017

BANANKAKA MED APELSINSÅS




                             HEJSAN !

Mosade  bananer  och  havregryn  ger  fin  konsistens
åt  kakan,  som  äts  med  fluffig  apelsinsås .
En  gång  i  tiden  var  detta  en   "symöteskaka",  som
gick  runt  på  våra  träffar .
Jättegod ,  prova  själva !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  ägg ,
3  dl  socker ,
50 g  smör ,
eller  margarin,
3  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
2  dl  havregryn ,
2  st.  mosade  bananer ,
1  dl  mjölk ,

APELSINSÅS :
1 äggula ,
½  dl  socker ,
1  tsk  rivet  apelsinskal ,
1 1/2  msk  pressad  apelsinsaft ,
2  dl  vispgrädde ,1  äggvita ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  fettet  och  låt  det  svalna .
Mosa  bananerna .
Vispa  ägg  och  socker  poröst .
Blanda  mjöl,  havregryn  och  bakpulver .
RÖR  ner  blandningen  i  äggsmeten .
Tillsätt  bananer,  matfett  och  mjölk
och  rör  om  tills  allt  blandat  sig .
GRÄDDA  smeten  i  smord ,  bröad  form
i  175  grader  varm  ugn ,  ca  1  timme .
APELSINSÅS :
Vispa  äggula  och  socker  pösigt .
Smaksätt  med  rivet  apelsinskal  och
apelsinsaft .
Vänd  försiktigt  ned  den  vispade  grädden
och  den  hårt  vispade  äggvitan .

SERVERA  såsen  till  banankakan .

LYCKA  TILL !

ANNIKAS WOK MED THAISMAK 4 PERS.



                   HEJSAN !

Detta  var  himmelens  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g  kalkonschnitzel ,  strimlad
2  paket  snabbnudlar (utan kryddtillsats)
1  påse  Wokgrönsaker  Thai
1  msk  vegetabilisk  olja,
1  dl  tjock  kokosmjölk ,
1  tsk  grön  currypasta ,
1  lime,
MARINAD :
2  hackade  vitlöksklyftor ,
1   chili , urkärnad  och  hackad
(styrka  efter  smak )
1  msk  riven  färsk  ingefära ,
1  pressad  lime ,
2  tsk  sesamolja,
1 tsk  asiatisk  FISH SAUCE.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  ihop  ingredienserna  till  marinaden,
häll  den  över  den  strimlade  kalkonen  och
låt  stå  i  kylen  minst  1  timme.
LÅT  nudlarna  dra  i  kokhett  vatten  tills  de
är  precis  mjuka .
Hetta  upp  woken  med  lite  av  oljan .
Häll  i  köttet  med  marinaden  och  woka  på
hög  värme .
Fös  upp  köttet  på  wokens  kanter  efter  hand
som  det  börjar  bli  färdigt .
TILLSÄTT  mer  olja  samt  wokgrönsaker
och  woka  dem  i  5  min .
Blanda  kött  och  grönsaker  i  woken  och  till-
sätt  kokosmjölk  och  currypasta .
SÄNK  till  medelvärme ,  tillsätt  nudlarna  och
låt  alltsammans  puttra  ihop  ett  par  minuter.

SERVERA  med  limeklyftor .

SMAKLIG  MÅLTID !

VEGETARISK STROGANOF 4 PERS .




                          HEJSAN !

mmm.... Det  här  var  väldans  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2  dl  torkade  vita  stora  bönor ,
2  gula  lökar ,
200  g  champinjoner ,
2  st.  morötter ,
olivolja ,
2  msk  paprikapulver ,
1 st.  grönsaksbuljongtärning ,
2  msk  TOMATPURE' ,
2  dl  CREME Fraiche ,
3  dl  grädde ,
2  tomater ,
salt å peppar ,
200  g  HALLOUMIOST,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLÖTLÄGG  bönorna  under  natten .
Låt  dem  rinna  av  och  koka  dem  mjuka  i
lättsaltat  vatten  i  ca  40  minuter .
Låt  dem  rinna  av .
SKALA  och  hacka  löken  .
Rensa  och  skiva  svampen .
Skala  och  skiva  morötterna .
Fräs  lök,  svamp  och  morötter  några  minuter
i  oljan  utan  att  de  tar  färg .
Tillsätt  paprikapulver,  buljongtärning,  vita  bönor,
TOMATPURE',   CREME Fraiche  och  grädde .
KLYFTA  tomaterna  och  tillsätt  dem .
Sjud  under  lock  i  10  minuter .  KRYDDA .
Tärna  HALLOUMIOSTEN  och  stek  den  i  olja
tills  den  fått  fin  färg .
Strö  den  över  grönsakerna .

SMAKLIG  MÅLTID !