tisdag 21 december 2010

SOCKER---BAGARENS FAVORITER. 60 ST.

En sockerbagare här bor i staden
han bakar kakor mest hela dagen....

Ja, så går ju visan
nu tar vi receptet.

250 g smör el.margarin
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 3/4 dl vetemjöl
250 g hasselnötskärnor

Så här gör DU:
Rör matfett och socker
vitt och poröst.Rör i vaniljsockret

SKINKGRATÄNG 4 PORT.

Ibland kan jag tycka att det kan vara
gott att göra något med jul-skinkan.
Som det här kanske?

3-4 palsternackor
200 g jul-skinka
i strimlor
1 burk champinjoner
i skivor ca 200g
smör
1/2 tsk salt
lite timjan
1 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpure
1 dl riven ost

Sätt UGNEN på 225 grader.
Skala palsternackorna och
skär dem i skivor.
Koka dem i saltat vatten
ca 5 min.knappt mjuka.

Fördela palsternacksskivorna
i en smord ugnssäker form.
Lägg skinkstrimlorna över.

Fräs champinjonerna i smör
i en stekpanna.
Salta och peppra.
Lägg svampen i formen.

Vispa grädden.
Tillsätt tomatpuren.
Täck alltsammans i formen
med tomatgrädden.
Strö över osten.
GRATINERA i ugnen ca 10 min.

SERVERA,med RÅSTEKT POTATIS
och gröna bönor el.ärtor.

SMAKLIG MÅLTID!

IS-CHOKLAD . 70 ST.

Detta är det godaste jag vet
mmm.. det går inte att sluta
äta i tid!!

1,5 dl hasselnötter
1,5 dl russin
100 g kokosfett
200 g blockchoklad
(jag tar alltid 100g mörk choklad
och 100 g ljus choklad)

Så här gör DU:
Fördela nötter och russin
i små folieformar.
Smält kokosfett och
blockchoklad i vattenbad
och häll blandningen i
formarna.
Låt IS-CHOKLADEN stelna
i kylskåp.

jag tycker den blandningen
med 100/100 av chokladen är njutbarast.

Hoppas att DU tycker det samma.

LYCKA TILL!

GRÖNA RUTOR . CA 80 ST.

Åååå, gillar DU MARMELAD?
Så himla gott!

1 liter vatten
25 g agar-agar(finns på APOTEK)
1 kg socker
3 dl SURT eller LÄTTSOCKRAT
Äpplemos
1,5-2 tsk vinsyra
Päronlikör eller
Päronessens

Så här gör DU:
Lägg agar-agar i blöt i
vattnet och låt det ligga
två dygn.
Värm upp vätskan och rör om
tills gelantinämnet är helt
löst.
Sila blandningen.

Tillsätt sockret och koka
ca 40 minuter.
Rör under tiden så det inte
bränner vid.
Häll upp lagen att kallna.

Rör ner äpplemos,vinsyra
och likör eller essens.
Smaka av.

Häll upp massan i en
fyrkantig form eller
liten långpanna och
låt den stelna.
Stjälp upp på sockrat
papper och strö socker
ovanpå.

Skär marmeladen i bitar
och låt dem stå framme
några dagar så ytan torkar.

Lägg dem sedan i den finaste
glasskål DU har.
BJUD!

LYCKA TILL!

MOR ANNAS KONFEKT. CA 30 ST.

Återigen ett gammaldags recept
som min farmor gjorde.

1 liten burk ananas
i skivor ca 340 g
1,5 dl lag från ananasen.
2,5 dl socker
150 g blockchoklad
30 g kokosfett

Så här gör DU:
Häll av spadet från ananasen
och mät upp ca 1,5 dl.
Skär ananasen i bitar.
Blanda lag och socker och
koka ananasbitarna i lagen
tills de blir blanka och
klara.
Lägg upp dem på en skärbräda
och låt dem torka,
gärna till nästa dag.

Smält blockchokladen och
kokosfettet i vattenbad.
Doppa ananasbitarna i
chokladen och ställ dem
på aluminiumfolie att stelna.
Förvara dem på torr plats.

Jag tyckte att de var jättegoda
när jag var liten tös.
Och de håller måttet än.

LYCKA TILL, MED PYSSLANDET!