onsdag 6 maj 2020
VANILJ- OCH INGEFÄRSPÄRON, 6 PERS , dessert.
HEJSAN !
Jag älskar päron och jag är väldigt glad
i inkokta päron av alla de slag .
Här serverar jag en variant med ingefära
och vanilj .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg små eller lagom stora fasta päron
LAG :
Ca 3 cm färsk ingefära
1 vaniljstång
6 dl vatten
5 dl strösocker
SERVERING:
Vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
LAG :
SKALA och skiva ingefäran .
Snitta vaniljstången på längden
och skrapa ur fröna .
Koka upp vatten och strösocker
i en kastrull .
Lägg i ingefära, vaniljstång och
-frön och låt koka ca 10 min .
SKALA päronen och skrapa skaftet
med en kniv .
Lägg päronen i lagen och låt sjuda
tills de är mjuka, ca 15 minuter.
Känn med sticka .
STÄLL kastrullen i kallt vattenbad,
låt allt kallna i lagen .
Lägg päron och lag i en vacker glas-
burk med lock .
SERVERA med vispad grädde .
LYCKA TILL !
NU SKA VI BAKA ! - VANILJDOFTANDE ÄPPELKAKA , CA 12 BITAR.
HEJSAN !
INGET går upp mot en nygräddad äppelkaka !
Ladda kaffebryggaren och njut !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
150 g rumsvarmt smör/margarin
3 1/2 dl filmjölk
1 citron, rivet skal
3 - 4 röda äpplen
1- 2 msk strösocker
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA de torra ingredienserna.
Tärna smöret och ta i det tillsammans
med filmjölken och citronskalet .
Rör varsamt samman till en smet .
HÄLL smeten i en smord och bröad
rund form, 22-24 cm i diameter, med
löstagbar botten .
Fördela äppelklyftorna i smeten .
Strö på strösockret .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen, ca 50 min.
SERVERA gärna med vispad grädde .
LYCKA TILL !
Riktigt läcker !
NU SKA VI BAKA ! - PÄRON- OCH ANISKAKA , CA 24 ST .
HEJSAN !
Nu ska vi baka !
Den här kakan smakar lite lakrits
på grund av anisfröna, de passar
så bra ihop med päronen. ...mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl strösocker
1/2 msk anisfrön-i morteln
4 ägg
225 g smör/margarin, rumsvarmt
1/2 dl mjölk
3 päron
2 - 3 msk mandelspån
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda, mjöl, bakpulver, strösocker
och anis i en bunke .
KNÄCK ner äggen och tillsätt smöret,
skuret i mindre bitar .
Tillsätt även mjölk .
Blanda snabbt ihop till en smet med
en elvisp .
HÄLL smeten i en ugnsform , 30x30 cm,
klädd med bakplåtspapper .
SKALA och kärna ur päronen och skär
dem sedan i tunna klyftor .
Lägg ut klyftorna på smeten och strö
över mandelspån .
GRÄDDA i mitten av ugnen i ca 35 min.
Testa med en provsticka att kakan är klar.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)