fredag 26 augusti 2022

CHOKLADSNITTAR, 50 ST , (till kaffestunden ) .

 


                           HEJSAN  !

Fyll kakburken med läckra småkakor !

En  riktigt härlig chokladkaka , som det 

dessutom blir många av .


Hoppas på många fina dagar under hösten ,så man 

kan packa  kaffekorgen , och fika ute !

Eller bara till ett glas mjölk / saft  när man är sugen .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör/margarin

2 1/2 dl strösocker

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 ägg 

5 dl vetemjöl *  BERTE QVARN 

1 tsk bakpulver 

PENSLING och DEKORATION 

1 ägg 

hasselnötter eller mandel

UGN :  200 grader ,  10 - 15 min.


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR smör och socker pösigt .

Blanda i kakao, vaniljsocker och 

ägg .

2)  BLANDA  vetemjöl och bakpulver

och rör ner det i smörblandningen .

3)  DELA  degen i fyra delar .

Rulla dem till längder i plåtarnas längd

och på plåtar med bakplåtspapper.

Platta till dem något .

4)  PENSLA  med  uppvispat  ägg .

Finhacka nötterna/mandeln och strö över .

Grädda mitt i ugnen 10 - 15 minuter.

Skär längderna på skrå /snedden ,

medan de är varma .

LÅT kakorna svalna något .


TREVLIG FIKASTUND ,  LYCKA TILL !


LÄTTKOKT SPENAT MED ÄGG OCH ÖRTSMÖR , 1 PORT, (lunch) .

 


                                   HEJSAN  !

Min mamma gillade detta ! - men inte jag !!

SMAKA ....mm...!  himla gott  !

HÄR ÄR RECEPTET :

250 - 300 g  färsk spenat,  hackad

1 msk vatten

2 ägg 

1 msk smör/margarin

1 tsk pressad citron

1 msk hackade örter , t ex gräslök, körvel, dragon, dill)

salt och peppar .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG spenaten i en kastrull med vatten .

Lägg på ett lock och låt koka på medelvärme

i 1 - 2 minuter tills  spenaten har slaknat .

Håll  den  varm .  

2)  KOKA  under tiden äggen i ca 3 minuter

tills vitorna är fasta och gulan lös .

Skala äggen när de har svalnat .

3)  SMÄLT smöret med citronsaften .

Ta kastrullen av spisen och rör ner örterna 

och lite salt och peppar .

Lägg upp spenaten på en tallrik med de skalade

äggen ovanpå och häll över örtsmöret .

mm...så gott !

LYCKA TILL !


TIPS !

Man kan tillaga rätten med Vaktelägg, som är 

utsökta när de är löskokta .

Använd 2 vaktelägg för varje hönsägg  och koka

dem bara i 2 minuter , 

men  OBSERVERA att de är svår - skalade .

                                                                       TACK !