torsdag 1 februari 2018

KRABBMOUSSE 4-6 PORT .




                        HEJSAN !

Har  Du  tillgång  till  färsk  krabba  är  detta  gott,
om  inte  går  det  bra  att  använda  burkkrabba 
eller  krabbmix .
En  bra  förrätt  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g   krabbkött ,
200  g  mild  rökt  kaviar ,
3  dl  vispgrädde ,
1  liten  finhackad  gul  lök ,
5  GELANTINBLAD ,
blötlagda  i  kallt  vatten
GARNERING :
Sallat,  citron,  och  dill .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
GROVHACKA  krabbköttet .
Vispa  grädden  till  hårt  skum .
BLANDA  ihop  kaviar,  krabba  och  lök .
Smält  det  urkramade  GELANTINET  under  omrörning
på  svag  värme  och  rör  ner  det  i  blandningen .
BLANDA  ner  den  vispade  grädden  och  häll  upp  i 
en  form  penslad  med  lite  olja .
Ställ  kallt  i  minst  2  timmar .
Stjälp  upp  och  garnera .
ROSTAT  bröd  är  gott  till .

LYCKA  TILL !

CITRONKAKA , 1 ST.



                   HEJSAN !

SMAKA  på  den här  godbiten -ovanlig  kanske
men .... jag  gillar  den !
Citronkaka,   god  både  som  efterrätt  med  grädde
eller  vaniljsås  och  som  kaffekaka .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
MÖRDEG :
100  g  smör /margarin ,
1/2  dl  socker ,
2 1/2  dl  vetemjöl ,
FYLLNING :
2  dl  mjölk ,
1  msk  vetemjöl ,
2  msk  socker ,
2  äggulor ,
1/2  dl  hackad,  skållad  mandel ,
rivet  skal  av  1  citron ,
2  äggvitor ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  matfett,  socker  och  vetemjöl  till  en  deg ,
som  får  vila  kallt  en  stund,  ca  20  minuter .
KLÄD  en  pajform,  ca  25  cm  i  diameter,  gärna  med
löstagbar  botten,  med  degen .
Koka  upp  mjölken .
Vispa  ner  mjölet  och  låt  koka  på  svag  värme  4 min.
Ta  kastrullen  från  plattan  och  blanda  ner  socker, 
äggulor,  mandel  och  citronskal .
VISPA  äggvitorna  till  hårt  skum  och  vänd  försiktigt
ner  dem  i  fyllningen .
Häll  massan  i  pajskalet  och  grädda  på  nedersta  falsen
i  175  grader  ca  30  minuter  .
Låt  kakan  svalna .
Sikta  lite  florsocker  över .

En  riktig  bjud-kaka  tycker  jag !

LYCKA  TILL !