måndag 16 december 2013

GAMMELDAGS RÅGKAKOR 6-8 ST .

Här är ett riktigt gammalt recept på
Rågbröd  mm... så goda , inte svåra att göra heller .

1 1/2 kg rågmjöl
1 liter vetemjöl
100 g jäst
1 liter filmjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
3 mosade kokta potatisar
2 tsk fänkål
2 dl mjölk

SÅ HÄR GÖR DU:
VÄRM mjölken och filen fingervarm.
Rör ut jästen i den ljumma mjölken .
Tillsätt mjölet och potatisen .
Rör om väl tills DU får en lagom smidig deg.
Låt degen jäsa i minst 30 minuter .
Tag upp degen och knåda den rejält.
Gör 6-8 runda brödkakor och nagga dom.
Låt dem jäsa ytterligare 30 min.
GRÄDDA dom i ugn 200 grader ca 15 min.

 Vad gott lite ljumna med smör på !
GOD JUL !

LAX - & FÄNKÅLSFORM . 4 PORT.

I väntan på JULEN kanske denna skulle smaka !


2 fänkålsstånd
500 g LAXFILE'
1/2 tsk salt
2 krm peppar
3 ägg
3 dl mellangrädde
1/2 dl hackad gräslök
100 g mozzarella
UGN : 200 GRADER.

Så här gör DU:
SKÖLJ och ansa fänkålen.
Dela den i klyftor och förväll
några minuter i lättsaltat vatten.
Skär laxbiten i tunna strimlor.
Smörj en ugnssäker form .
Varva den strimlade laxen
och fänkålen i den.
Salta och peppra .
VISPA samman äggen med
grädde och hackad gräslök.
Häll blandningen i formen
och strö över mozzarella.
GRÄDDA gratängen  mitt i ugnen
tills ytan har fått fin gyllene färg ca 30 min.

mmm...så himla gott !
LYCKA TILL!