..... SNART BAKA LUSSEKATTER !
Å , VAD KUL ! HÅLL UTKIK !
En sida med dom bästa recepten på internet.
HEJSAN !
Tant HULDA bakade jättemånga pepparkakor,
som hon delade med sig av, till oss barn som bodde på gården ,
med våra familjer, det luktade så gott och smakade så mm...!
då visste vi barn att det snart var JULEN som nalkades !
Farmor fick Tant HULDA:s recept och sedan jag .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör / margarin
1 1/2 dl sirap
3 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk ingefära
1 msk bikarbonat
ca 8 dl vetemjöl
SÅ HÄR HÖR DU :
BLANDA mjöl och bikarbonat väl .
Ljumma matfett, sirap, socker, ingefära och grädde .
Tillsätt mjölblandningen . LÅT degen vila kallt ,
helst över natten .
KAVLA ut degen tunt och ta ut kakor med önskat mått .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA i 175 grader i 5 - 7 minuter .
LYCKA TILL !
och GOD JUL !
HEJSAN !
Det här brödet har jag gjort i några års tid till varje JUL .
Det doftar ljuvligt och smakar perfekt till julmaten .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör / margarin
33 cl julmust (1 flaska )
33 cl porter (1 flaska )
25 g jäst
1 dl mörk sirap
3 dl russin
2 tsk malda nejlikor
1 1/2 - 2 msk malda pomeransskal
1 - 2 msk mald ingefära
1 tsk salt
18 dl rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Tillsätt must och porter och ta kastrullen från plattan .
HÄLL över vätskan i en bunke och smula ner jästen .
Rör tills jästen har löst sig .
TILLSÄTT sirap, russin, kryddor och salt .
Blanda ner rågsikten , lite i taget .
Knåda degen för hand i 20 minuter eller i köksmaskin i 10 min
tills degen är slät och smidig .
Låt degen jäsa övertäckt i en bunke med plastfolie i 45 minuter.
TA upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig .
Forma 2 avlånga bröd och lägg dem på en plåt med bakplåts-
papper .
Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader .
GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen i 40 - 45 minuter.
LYCKA TILL
och
GOD - JUL !
HEJSAN !
HÄR är ett annat gammaldags recept , som en del familjer gjorde
till sitt JUL- KAFFEBORD ! och jag skulle vara hjälp-reda .
Receptet fick jag av en husmor .
HÄR ÄR RECEPTET :