onsdag 18 januari 2023

HÅKANS , CHOKLADKAKA . KALASTÅRTA .

 


                       HEJSAN  !


Den här kakan  ville sonen ha på ett av sina kalas !

Det är en god och dryg chokladkaka, som  räcker 

till många .

Lättbakad  och  med fint  utseende .

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

240 g vetemjöl (4 dl)

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

275 g strösocker (3 1/4 dl )

110 g smör/ margarin

2 ägg

50 g blockchoklad 

1 tekopp yoghurt, 200 - 250 g 

50 g hackade valnötter

2 tsk vaniljsocker

GARNERING :
chokladglasyr 100 g

valnötskärnor, 1 påse 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Smöra och bröa en form med ca  26 cm i diameter .

2)  BLANDA  mjöl, bikarbonat  och salt .

Rör socker och smör mjukt och poröst och tillsätt 

äggulorna en i sänder .

3)  SMÄLT blockchokladen i en  torr kastrull på 

lägsta värmen och rör sen ner den .

Rör därefter ner yoghurt och mjölblandningen 

växelvis och sist vaniljsockret och valnötterna .

4)  VISPA  äggvitorna till hårt skum och rör 

försiktigt ner dem i smeten .

Häll blandningen i formen .

GRÄDDA kakan ca 45 minuter, eller tills den 

känns färdig när man provar med en sticka .

5)  SMÄLT 1 hg = 100 g ,  blockchoklad till

glasyren och rör ner 1 msk kallt smör när den är färdig.

Bred glasyren över den kalla kakan och dekorera med

valnötter runt kakan och 5 halva valnötter i mitten .

6)  KAKAN blir god även utan glasyr och kan då lätt

frysas in .

Öka då chokladmängden i kakan till 75 - 100 g .


ALL LYCKA TILL !