HEJSAN !
Den här kakan ville sonen ha på ett av sina kalas !
Det är en god och dryg chokladkaka, som räcker
till många .
Lättbakad och med fint utseende .
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
240 g vetemjöl (4 dl)
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
275 g strösocker (3 1/4 dl )
110 g smör/ margarin
2 ägg
50 g blockchoklad
1 tekopp yoghurt, 200 - 250 g
50 g hackade valnötter
2 tsk vaniljsocker
GARNERING :
chokladglasyr 100 g
valnötskärnor, 1 påse
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 175 grader .
Smöra och bröa en form med ca 26 cm i diameter .
2) BLANDA mjöl, bikarbonat och salt .
Rör socker och smör mjukt och poröst och tillsätt
äggulorna en i sänder .
3) SMÄLT blockchokladen i en torr kastrull på
lägsta värmen och rör sen ner den .
Rör därefter ner yoghurt och mjölblandningen
växelvis och sist vaniljsockret och valnötterna .
4) VISPA äggvitorna till hårt skum och rör
försiktigt ner dem i smeten .
Häll blandningen i formen .
GRÄDDA kakan ca 45 minuter, eller tills den
känns färdig när man provar med en sticka .
5) SMÄLT 1 hg = 100 g , blockchoklad till
glasyren och rör ner 1 msk kallt smör när den är färdig.
Bred glasyren över den kalla kakan och dekorera med
valnötter runt kakan och 5 halva valnötter i mitten .
6) KAKAN blir god även utan glasyr och kan då lätt
frysas in .
Öka då chokladmängden i kakan till 75 - 100 g .
ALL LYCKA TILL !