måndag 30 april 2018

ITALIENSK FLÄSKFILEGRATÄNG 4 PERS.





                           HEJSAN  !

FLÄSKFILE  med  italienska  smaker  blir  till  en
alldeles  underbar  gratäng .
Smaka  Ni  också ,-  Varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  FLÄSKFILE  ca  800  g ,
salt  å  peppar ,
smör / margarin ,
till  stekning ,
ca  10  minitomater ,
gärna  olika  färger
2  msk   olivolja ,
4  vitlöksklyftor ,
1  röd  chilifrukt ,
ca  10  svarta  oliver ,
1/2  dl  vitt  vin ,
2  dl  grädde ,
2  grillade  paprikor ,
1  kula  mozzarella ,
ca  125  g
1  dl  grovhackade  valnötter ,
TOPPING :
1  liten  squash ,
4  salladslökar ,
2  msk  olivolja ,
1  tsk  rivet  citronskal ,
några  nypor  FLINGSALT ,
SERVERING :
Klyftpotatis ,
sallad,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
PUTSA  FILEN  ren  från  hinnor  och  krydda
runt  om  med  salt  och  peppar .
Stek  gyllenbrun  i  lite  smör  på  ganska  låg
värme  i  en  stekpanna ,  ca  10  minuter .
Vänd  då  och  då  på  FILE'N .
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Halvera  tomaterna  och  lägg  i  en  kastrull.
Häll  på  olivoljan .
Hacka  vitlöken  och  den  urkärnade  chilin
och  tillsätt  tillsammans  med  oliverna .
Fräs  under  omrörning  i  ca  5  minuter .
HÄLL  på  vinet  och  grädden  och  låt  allt
koka  i  ca  10  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  peppar  och  häll
såsen  i  en   eldfast  form .
SKIVA  FLÄSKFILEN  och  dela  paprikorna
i  bitar .
Varva  dessa  ovanpå  tomatsåsen  i  formen .
Riv  mozzarellan  och  strö  över   gratängen .
Avsluta  med  valnötter  och  gratinera  i  ugnen
ca  20  minuter .
HYVLA  squashen  tunt  på  längden  och  skär
salladslöken  tunt .
Lägg  i  en  skål  tillsammans  med  olivolja ,
citronskal  och  FLINGSALT .
Rör  om  försiktigt  i  någon  minut .
TA  UT  formen  ur  ugnen  och  garnera  med
hyvlad  squash .
SERVERA  med  t ex  ugnsbakad  klyftpotatis
och  en  sallad .

LYCKA  TILL !

En  riktig  festgratäng !