fredag 4 december 2009

KARDEMUMMA O´SAFFRAN.

Gillar DU KARDEMUMMA
eller SAFFRAN i lussebullarna.
Jag gillar inte SAFFRAN
sådär väldigt,så jag tar både
SAFFRAN och KARDEMUMMA I
samma deg.

SAFFRAN för den gula färgens skull
och KARDEMUMMA för smakens skull.
Så himla goda blir LUSSEBULLARNA.

Prova DU också.
LYCKA TILL!

(Smaken på SAFFRAN känns inte alls.)

KORINTKAKA MED KONJAK. CA 20 BITAR

Detta är för mig en riktig
JUL-KAKA.
Den hör alltid till
JUL-DOPPET.

2 1/2 dl korinter
3/4 dl konjak
200 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
UGN:150 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU:
Låt korinerna svälla i konjak,
gärna över natten.
Låt dem rinna av väl på
handduk eller hushållspapper.
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget
under vispning.
Blanda korinter och mjöl.
Vänd ner detta i smeten.
Häll smeten i en smord
och bröad form ca 1 1/2 liter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen
70-80 minuter.
Kakan ska vara torr inuti.

NJUT av denna goda JUL-KAKA.
LYCKA TILL!

MANDELKAKA MED NÖTTOSCA . 14-16 BITAR.

Hej igen alla Kära Vänner
jag har haft ett dödsfall
i familjen så det har inte
blivit tid och ork för
inlägg av recept.

Men, vi kan väl börja
lite....

BOTTEN:
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
1 litet ägg
FYLLNING:
200 g mandel
75 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
TOSCASMET:
100 g smör
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
50 g cashewnötter
100 g hasselnötter
50 g valnötter
8-10 röda cocktailbär

SÅ HÄR GÖR DU:
Arbeta ihop mjöl,socker,
bakpulver,smör och ägg
till en deg.
Låt den vila svalt ca 30 min.
Tryck ut degen i en form med
löstagbar kant,ca 24 cm i diam.
Skålla ,skala och mal mandeln.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt mandel och ägg ett
i taget.
Blanda väl mellan varje.
Häll fyllningen i formen.
GRÄDDA: nederst i ugnen 25-30 min.
Smält smör med socker och sirap.
Tillsätt mjöl och nötter.
Bred ut toscasmeten på kakan.
Lägg på cocktailbär.
GRÄDDA:mitt i ugnen ca 20 min.

Denna kaka är så himla god,
men man får ta små bitar
för den är ju ganska fet.

Jag brukar göra den till JUL.