lördag 19 mars 2016

ÄGG - TODDY .



 HEJSAN !
Nu närmar sig  PÅSKEN !
Brukar Ni också ha ÄGGTODDY , på Påsken ?
Vi hade det hemma  hos oss !
HÄR ÄR RECEPTET :
GRUNDRECEPT : 1 PORT.
Vispa 2 äggulor med  2 msk socker tills toddyn
blir pösig , luftig och  nästan vit .
LYXTODDY...
Blanda 2 delar färdigrörd äggtoddy från grundreceptet
med 1 del vispad grädde .
FÄRSKA BÄR ...
Bär blir friskt och gott .
Prova med hallon, blåbär eller björnbär.
TOPPA med en klick vispgrädde.
CHOKLAD ...
Riven mörk choklad med hög kakaohalt gör toddyn
lite mera vuxen .
Riven ljus choklad eller O'BOY  är för barnen .
Små och STORA barn gillar äggtoddy, exempelvis
med NON STOP eller knaprigt karamell-godis .
Eller bara som det är i grundreceptet.
GLA' PÅSK !
Den som håller på traditionen spetsar sin ägg-toddy med
ETT STÄNK , av  konjak eller lite mörk rom .
GLA ' PÅSK !

SMÖRGÅSTÅRTA 10 PORT.


HEJSAN !
Det här är en klassisk rätt i nya kläder !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g GORGONZOLA ,
10 marinerade , soltorkade tomater ,
1 dl urkärnade svarta oliver ,
250 g  Kesella kvarg ,
2 dl lätt CREME Fraiche ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
1 dl grovhackad basilika ,
1 dl grovhackad rucolasallad ,
9 lång- skivor vitt bröd ,
GARNERING :
1dl Kesella kvarg ,
rucolasallad ,
körsbärstomater ,
svarta oliver ,
Parmaskinka eller tunt skivad Salami ,
SÅ  HÄR  GÖR  DU :
MOSA osten .
Hacka tomater och oliver .
Blanda kvarg , CREME Fraiche, ost, tomater, oliver, vitlök, basilika
och rucolasallad .
KANTSKÄR  och lägg ut 3 skivor bröd .
Lägg botten till en löstagbar form, ca 22 cm i diameter , på bröden .
Skär runt botten .  SKÄR  de andra bröden på samma sätt .
LÄGG  ett lager bröd i en form med löstagbar kant . LÄGG  på 1/3 fyllning .
Varva bröd och fyllning  och avsluta med fyllning .
TÄCK MED PLAST  och låt stå i KYLEN  TILL NÄSTA DAG .
TAG bort formen och bred  kvarg på kanten av tårtan .
LÄGG tårtan på en sallads-bädd och garnera med rucolasallad, körsbärstomater,
oliver och  parmaskinka .
TIPS ! Laga smörgåstårtan dagen , då blir den godast.
LYCKA TILL !

PAJ med PRIMÖRER och ROSTADE PINJENÖTTER, 4 PERS.



 HEJSAN !
Den här PAJEN VÄCKER VÅRKÄNSLOR.
Vacker  att  titta på  och väldans god .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl ,
75 g RUMSTEMPERERAT  smör ,
50 g kesella  kvarg  lätt ,
FYLLNING :
1/2 strimlad purjolök ,
smör ,
4 kokta  morötter ,
6 kokta potatisar ,
1 dl rostade  pinjenötter ,
2  finhackade vitlöksklyftor ,
1 dl blandade och hackade  färska örter , t ex  körvel, gräslök,  å persilja .
150 g riven ost  gratäng .
ÄGGSTANNING :
3  ägg ,
1 1/2 dl  KELDA mellangrädde,
1 1/2 dl mjölk ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  ihop mjöl och smör till en grynig massa .  TILLSÄTT  kvarg och arbeta ihop
till en deg . SÄTT  ugnen på 225 grader .
TRYCK ut degen  ända upp till kanten  i en form  med  löstagbar  kant,  ca 24 cm i diam.
STÄLL den i kylen ca 30 min .  NAGGA  pajskalet med en gaffel och förgrädda det i 10 min.
FRÄS purjolöken i smör i en stekpanna  . SKÄR  morötterna och potatisen i skivor .
BLANDA alla  ingredienserna  till  fyllningen .  SPARA 1/3 av osten . VISPA  ihop
ingredienserna  till  äggstanningen . FÖRDELA fyllningen  i  pajskalet  och häll  ägg-
stanningen över .  STRÖ  över resten  av  osten .
GRÄDDA i  nedre delen av ugnen  ca  30  minuter .
Hoppas att det smakar ,  LYCKA TILL !