torsdag 10 mars 2011

KORG-BRÖD 1 ST.

Det här är roligt tycker jag.
Att låta degen få jäsa i en VACKER KORG.

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olja
2 tsk salt ca 1,3 l
LANTVETEMJÖL.

Smula jästen i en bunke.
Rör ut den i det ljumma vattnet.
Tillsätt olja,salt och största
delen av mjölet.
Arbeta degen kraftigt i bunken
tills den blir blank och smidig.
Täck bunken med FUKTAD DUK och
låt degen jäsa i 20 min.

Arbeta degen lätt i bunken och
ta upp den på mjölat bakbord.
Forma degen till en rund bulle
och lägg den i en MJÖLAD KORG.
Ca 25 cm i diameter,att jäsa
övertäckt med fuktad duk i 30 min.

SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.

Stjälp försiktigt upp bullen ur
korgen på smord plåt och låt den
jäsa ytterligare 10 min.
GRÄDDA på FÖRSTA FALSEN i ugnen
ca 30 minuter.
Låt brödet kallna på galler UTAN DUK.

Nu har DU ett fint mönster på Ditt bröd.
Lägg det mitt på bordet med en fin handduk
omkring.
SERVERA smör o ost till.

Å' DU, NJUT av DITT fina HEMBAKTA BRÖD.

LYCKA TILL!

go'natt!

FIN KYCKLINGGRATÄNG. 4 PORT.

Här går det undan!

1 grillad eller stekt kyckling
75 g bacon
1 tsk smulad körvel
2 dl riven ost
2 dl vispgrädde

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 225 grader.
Bena ur kycklingen.
Skär köttet i mindre bitar.
Klipp baconet i strimlor
direkt ner i en varm stekpanna.
Stek baconet och låt det rinna
av på hushållspapper.
Varva kyckling,bacon,körvel och
hälften av osten i en smord
ugnssäker form.
Häll på grädden.
Strö över resten av osten.
Gratinera i ugnen ca 15 min.
Servera med sallad och bröd.

SMAKLIG MÅLTID1

SKEPPARGRYTA. 4 PORT.

Smaka på denna,den är riktigt god.

600 g torskfileer
2 tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl finhackad dill
2 dl vispgrädde

Så här gör DU:
Tina den djupfrusna fisken något.
Skär den i 3 cm tjocka skivor,
dela färska fileer om de är stora.
Skölj tomaterna och skär dem i skivor.
Lägg dem i en låg vid kastrull.
Lägg fisken på tomaterna.
Strö över salt ,peppar och dill.
Häll på grädden.
Låt alltsammans koka på svag värme
under lock 5-15 minuter.
(Den längre tiden för otinad fisk)
Servera med kokt potatis.

Gärna skalpotatis=kokta med skalen på.
Nyttigheterna sitter precis under skalet.

Detta ska vi ha till middag imorgon.
mmmm... så gooott!