tisdag 6 november 2018

KRINGLOR 60 ST .



                       HEJSAN !

Kringlor till kaffet, - ja tack !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 dl vispgrädde,  gärna lätt sur
6 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
VISPA samman rumsvarmt smör och socker.
Tillsätt  grädden och mjölet blandat med bakpulver
och arbeta ihop till en deg .
DELA degen i 3 bitar och rulla bitarna till 3 jämnstora rullar.
Dela varje rulle  i 20 jämnstora bitar och rulla varje bit till
en längd som är 20 cm lång.  Forma  längderna  till kringlor.
LÄGG över  på en plåt med bakplåtspapper .
GRÄDDA i 8 minuter .

Hoppas att Du gillar dem !  LYCKA TILL !

BLÅBÄRSSOPPA MED VANILJ , 4 PORT.



                   HEJSAN !
Har Du blåbär i frysen ?
Då kan Du plocka fram en påse och göra denna goda blåbärssoppa .
Lika stärkande på skogs- promenaden som i en paus under cykelturen
Denna goda soppa är ännu godare varm.

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g frysta blåbär
1 dl syltsocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA blåbär, sylt - och vaniljsocker.
Tillsätt vatten och koka upp under omrörning,
låt sjuda 3 minuter.
PASSERA blåbärssoppan med sked genom en sil
(glöm inte PURE'N på silens undersida).
Häll upp  på termos .

LYCKA TILL !

KÖTTFÄRSSOPPA MED ROTFRUKTER OCH YOGHURT 4 PORT.




                       HEJSAN !

ÄT mer soppa !  Det är ju så enkelt - och gott .
Marcus AUJALAYS mustiga köttfärssoppa är en återkommande favorit.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
2 msk olivolja
2 msk  tomat- PURE
1 burk krossare tomater(400 g)
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk hackad persilja
TILL SERVERING:   1 dl matyoghurt + grovt bröd

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär morot, palsternacka och lök i mindre bitar.
Skala och finhacka vitlöken .
BRYN nötfärs och vitlök i oljan i en kastrull .
Tillsätt morot, palsternacka och lök och bryn ytterligare någon minut.
TILLSÄTT tomat-PURE, krossade tomater, buljongtärningar och
vatten.  KOKA under lock tills rotfrukterna är mjuka men har lite stuns.
Salta och peppra.  Garnera med persilja och servera med yoghurt .

Smaklig Måltid  och  LYCKA TILL !

ÅNGAD FISK MED ÄRTSÅS OCH ROTSAKER, 4 PORT.




                        HEJSAN !

Ångkokning  är snabbt och enkelt  och smaken stannar kvar i fisken
och den blir perfekt  saftigt tillagad .
Nu ska man  ha en ÅNGINSATS som finns  att köpa i köks- butiker  eller
asiatiska butiker .
Men  jag använder en stor vanlig  hushålls-sil , när vattnet kokar, sänk ner silen över
vattnet med fisken i silen och lägg på ett lock .Låt det ånga tills fisken är klar
vit och fin.
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g gulbetor alt rödbetor
400 g morötter
1 kruka dill
500 g vit fisk , torsk
ÄRTSÅS :
3 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning    
4 dl tinade ärter + 1 dl till garnering
2 tsk riven pepparrot
1 / 2 citron
1 krm salt + 1 /2 tsk till fisken
1 krm svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och koka gulbetorna  i väl saltat vatten, ca 25 minuter .
Halvera dem om de är stora .
SKALA och skiva morötterna grovt .  Tillsätt dem till gulbetorna
de sista 3 minuterna .
ÄRTSÅS :  KOKA upp mjölk och buljong .  Mixa slätt med ärter
och pepparrot, med en stavmixer.  Pressa i citronsaft, salta å peppra.
PLOCKA och hacka dillen. Häll av och  skala gulbetorna .  Skär
dem i klyftor och blanda med dill, morötter och 1 dl ärter .
STRAX före servering :
KOKA UPP lite vatten i en kastrull .Sätt i  ÅNGINSATSEN - SILEN
lägg i 4 fiskbitar, salta .  Lägg på locket och låt ånga på svag värme 5 min.
SERVERA fisken med rotsakerna och den friskt gröna såsen .

ALL LYCKA TILL !