fredag 23 november 2018

TIPS !



                     HEJSAN !
           
 LINGONSHAKE,

Lägg allt i en  burk - och låt barnen  fixa  shaken  själva.

FÖR 1 PERSON  Lägg 2 msk lingonsylt och 3 dl mjölk (3%)
i en glasburk med lock .
Sätt på locket och skaka .

 TACK !

Passar bra när barnen inte vet vad dom vill ,
- då kan Du avleda med detta !

TIPS !



                           HEJSAN !

TIPS !
 HALLONSHOTS,  4 GLAS.
           
Ibland är jag sugen på något, men är inte nöjd med något !
Då gör jag det här !

BLANDA 4 dl äppelmust, 2 dl frysta tinade hallon,
2 msk tranbärspulver och ca 1 msk färsk riven ingefära.
Mixa till en dryck .  Häll upp i små glas och servera .

Nu är suget över !

 TACK !

GOTT GROVT ROSTE-BRÖD, 3 ST.



                 HEJSAN !

Det är svårt för att inte säga omöjligt att hitta ett riktigt
grovt bröd som är gott att rosta .  Det här är mitt favorit-
recept sen lång tid och jag okynnestäter minst 3-4 skivor.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
1 liter fingervarmt vatten
2 msk rapsolja / matolja
4 tsk salt
1 msk socker
1 tsk anis+ 1 tsk fänkål
2 dl  KRUSKAKLI (grovt vetekli)
15 dl grahamsmjöl
10 - 12 dl vetemjöl= BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG jästen i en stor degbunke och lös upp den i en
del av vattnet .  Tillsätt resten av vattnet, matoljan, saltet,
sockret  och anisen och fänkålen ,  som först ska krossas
i en mortel . Rör så ner kliet och grahamsmjölet och låt
det få svälla ett par minuter .
ARBETA in vetemjölet så att det blir en fin deg.
Låt jäsa under bakduk minst 1 timme .Degen kan också
kall-jäsa i kylskåp under dagen eller natten .
DELA degen i 3 delar och knåda till avlånga limpor
som läggs i smorda 2 liters formar .
Låt jäsa 60 minuter .
GRÄDDA i  30 - 35  minuter i 200 graders ugn på
nedersta  falsen.
Låt svalna på galler under bakduk . Bröden går bra att frysa .

LYCKA TILL !

VÖRT- KRYDDADE HÖNÖKAKOR, 6 ST.




                      HEJSAN !

Prova de här , de är magiskt goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
5o g jäst
100 g smör/margarin
6 dl mjölk
2 tsk salt
4 msk mörk sirap
3 msk vörtkrydda
16- 17 dl BERTE QVARN - vetemjöl
UGN :250 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke.  Smält smöret.
Tillsätt mjölken och värm till  37 grader.
Rör ut jästen i degvätskan .
TILLSÄTT salt, sirap, vörtkrydda och nästan
allt mjöl , spara lite till utbakningen  och arbeta
ihop till en smidig deg .  Låt  jäsa  under  duk
i 30 minuter .
TA upp degen på  mjölat  bakbord  och  knåda
den lätt.  Dela degen i  6  bitar  och  rulla  bitarna
till  bullar. Kavla  ut  bullarna till  runda  kakor
ca  25 cm i diameter .
FLYTTA över  kakorna till  plåtar med  bakplåts-
papper ,  enklast  att rulla upp dem  på  kaveln .
NAGGA  kakorna  brödnagg eller  gaffel .
GRÄDDA  genast  mitt  i  ugnen  6-8 minuter.
Låt svalna  mellan  bakdukar på galler .

LYCKA  TILL !

HUSETS SOCKERSKORPOR - KARDEMUMMASKORPOR.




                               HEJSAN !

Lättbakade små-skorpor  som oftast finns i kakburken hos oss .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
3/4 dl socker
1/2 msk  stött kardemumma
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kaffegrädde eller mjölk
UGN :225 GRADER / 175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader och lägg bakplåtspapper
på en plåt .
RÖR smör/margarin och socker vitt och pösigt .
BLANDA mjöl, bakpulver och kardemumma väl
och rör ner det i  smörblandningen .
Häll i grädden  och arbeta snabbt  ihop degen .
BAKA ut små runda bullar och grädda dem  i mitten
av ugnen  ca  10 minuter . Låt dem kallna på galler.
KLYV , rosta  och  torka  skorporna i  175 grader ca 15 min.
Det  blir  ca  4  hg  av en sats .
Så himla goda, så små att Du kan stoppa dem rätt i munnen !  mmm...

LYCKA TILL !

SOCKERKAKA MED KAFFESMAK .



                   HEJSAN !

Visst är det väl gott med en annorlunda smaktillsats
till den vanliga sockerkakan .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
3 ägg
2 dl  strösocker
2 msk vatten
1 1/2 msk starkt kaffe eller 3 tsk snabbkaffe
2 msk vatten
2 1/2 dl  vetemjöl
1 tsk bakpulver
GARNERING :
2 dl florsocker
1 1/2 msk starkt kaffe
kaffebönor av choklad
UGN :175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader,  samt smörj och
bröa en avlång form .
SMÄLT fettet  och låt det svalna .
Vispa socker och ägg pösigt .
TILLSÄTT fett,  vatten och kaffe  till  äggsmeten .
Blanda mjöl och bakpulver väl  och sätt detta till smeten.
NÄR smeten är jämn hälls den i formen och kakan gräddas
i nedre delen av ugnen  ca 40-45 minuter.
Pröva att en sticka känns torr .
STJÄLP upp kakan och låt den kallna under formen .
GARNERA med glasyren  och lägg på kaffebönor av choklad.

LYCKA TILL !

form.