fredag 23 november 2018
TIPS !
HEJSAN !
LINGONSHAKE,
Lägg allt i en burk - och låt barnen fixa shaken själva.
FÖR 1 PERSON Lägg 2 msk lingonsylt och 3 dl mjölk (3%)
i en glasburk med lock .
Sätt på locket och skaka .
TACK !
Passar bra när barnen inte vet vad dom vill ,
- då kan Du avleda med detta !
TIPS !
HEJSAN !
TIPS !
HALLONSHOTS, 4 GLAS.
Ibland är jag sugen på något, men är inte nöjd med något !
Då gör jag det här !
BLANDA 4 dl äppelmust, 2 dl frysta tinade hallon,
2 msk tranbärspulver och ca 1 msk färsk riven ingefära.
Mixa till en dryck . Häll upp i små glas och servera .
Nu är suget över !
TACK !
GOTT GROVT ROSTE-BRÖD, 3 ST.
HEJSAN !
Det är svårt för att inte säga omöjligt att hitta ett riktigt
grovt bröd som är gott att rosta . Det här är mitt favorit-
recept sen lång tid och jag okynnestäter minst 3-4 skivor.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
1 liter fingervarmt vatten
2 msk rapsolja / matolja
4 tsk salt
1 msk socker
1 tsk anis+ 1 tsk fänkål
2 dl KRUSKAKLI (grovt vetekli)
15 dl grahamsmjöl
10 - 12 dl vetemjöl= BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG jästen i en stor degbunke och lös upp den i en
del av vattnet . Tillsätt resten av vattnet, matoljan, saltet,
sockret och anisen och fänkålen , som först ska krossas
i en mortel . Rör så ner kliet och grahamsmjölet och låt
det få svälla ett par minuter .
ARBETA in vetemjölet så att det blir en fin deg.
Låt jäsa under bakduk minst 1 timme .Degen kan också
kall-jäsa i kylskåp under dagen eller natten .
DELA degen i 3 delar och knåda till avlånga limpor
som läggs i smorda 2 liters formar .
Låt jäsa 60 minuter .
GRÄDDA i 30 - 35 minuter i 200 graders ugn på
nedersta falsen.
Låt svalna på galler under bakduk . Bröden går bra att frysa .
LYCKA TILL !
VÖRT- KRYDDADE HÖNÖKAKOR, 6 ST.
HEJSAN !
Prova de här , de är magiskt goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
5o g jäst
100 g smör/margarin
6 dl mjölk
2 tsk salt
4 msk mörk sirap
3 msk vörtkrydda
16- 17 dl BERTE QVARN - vetemjöl
UGN :250 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke. Smält smöret.
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Rör ut jästen i degvätskan .
TILLSÄTT salt, sirap, vörtkrydda och nästan
allt mjöl , spara lite till utbakningen och arbeta
ihop till en smidig deg . Låt jäsa under duk
i 30 minuter .
TA upp degen på mjölat bakbord och knåda
den lätt. Dela degen i 6 bitar och rulla bitarna
till bullar. Kavla ut bullarna till runda kakor
ca 25 cm i diameter .
FLYTTA över kakorna till plåtar med bakplåts-
papper , enklast att rulla upp dem på kaveln .
NAGGA kakorna brödnagg eller gaffel .
GRÄDDA genast mitt i ugnen 6-8 minuter.
Låt svalna mellan bakdukar på galler .
LYCKA TILL !
HUSETS SOCKERSKORPOR - KARDEMUMMASKORPOR.
HEJSAN !
Lättbakade små-skorpor som oftast finns i kakburken hos oss .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
3/4 dl socker
1/2 msk stött kardemumma
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kaffegrädde eller mjölk
UGN :225 GRADER / 175 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader och lägg bakplåtspapper
på en plåt .
RÖR smör/margarin och socker vitt och pösigt .
BLANDA mjöl, bakpulver och kardemumma väl
och rör ner det i smörblandningen .
Häll i grädden och arbeta snabbt ihop degen .
BAKA ut små runda bullar och grädda dem i mitten
av ugnen ca 10 minuter . Låt dem kallna på galler.
KLYV , rosta och torka skorporna i 175 grader ca 15 min.
Det blir ca 4 hg av en sats .
Så himla goda, så små att Du kan stoppa dem rätt i munnen ! mmm...
LYCKA TILL !
SOCKERKAKA MED KAFFESMAK .
HEJSAN !
Visst är det väl gott med en annorlunda smaktillsats
till den vanliga sockerkakan .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk vatten
1 1/2 msk starkt kaffe eller 3 tsk snabbkaffe
2 msk vatten
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
GARNERING :
2 dl florsocker
1 1/2 msk starkt kaffe
kaffebönor av choklad
UGN :175 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader, samt smörj och
bröa en avlång form .
SMÄLT fettet och låt det svalna .
Vispa socker och ägg pösigt .
TILLSÄTT fett, vatten och kaffe till äggsmeten .
Blanda mjöl och bakpulver väl och sätt detta till smeten.
NÄR smeten är jämn hälls den i formen och kakan gräddas
i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter.
Pröva att en sticka känns torr .
STJÄLP upp kakan och låt den kallna under formen .
GARNERA med glasyren och lägg på kaffebönor av choklad.
LYCKA TILL !
form.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)