måndag 18 februari 2019

GAMMALDAGS KRYDDVETEKAKA. 16 BITAR.




                             HEJSAN !

I dag har jag varit inne i mina gammaldags recept,  från 1950 -talet.
Tänkte att jag skulle bjuda på denna !
Något mittemellan vetebröd och mjuk kaka är den här lättbakade
godbiten - ett klassiskt recept som alltid blir lika lyckat .
Just den här sorten av bak som passar så bra sommartid ; bara att röra
ihop och klicka i en form.
HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör/margarin
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl socker
1 msk stött kardemumma
1/2 msk mald kanel
1/2 dl korinter
1 ägg
2 dl mjölk
ATT STRÖ OVANPÅ ;
1/2 dl hackad mandel
1/2 tsk kanel
1 msk florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka snabbt ihop smör och mjöl blandat
med bakpulver - för hand med kniv.- dagens matberedare !
TILLSÄTT socker, kardemumma, kanel och korinter .
Blanda sist i ägg och mjölk .  Häll smeten i smord och bröad form, ca
25 cm i diameter - en stekpanna av gjutjärn fungerar bra.  Strö på
hackad mandel och kanel.
GRÄDDA ca 40 minuter .  Låt kakan kallna under bakduk och strö på
lite florsocker när den är helt kall.
KAKAN är godast nybakad - men går  fint att frysa .

LYCKA TILL !