torsdag 20 oktober 2016

OST- OCH GRÖNSAKSSOPPA 2 PORT.



HEJSAN !

Å , vad  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten gul lök ,
1 liten morot ,
1/2 purjolök ,
1/2 selleristjälk ,
3 dl vatten ,
1 grönsaksbuljongtärning ,
2 dl mjölk ,
1/2 msk vetemjöl ,
lite svartpeppar ,
1/2 tsk paprikapulver ,
1 dl riven lagrad ost ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka löken .
Skala och skär moroten i små tärningar .
Skölj och skär purjo och selleri i skivor .
KOKA  upp vatten och buljongtärning i
en gryta .
Lägg i gul lök och morotshack och koka
under lock ca 5 minuter .
TILLSÄTT purjo, selleri och 1 1/2 dl av mjölken .
RÖR ut mjölet i resten av mjölken och blanda
ner det i grytan .
Koka upp under omrörning och låt koka på svag
värme under lock ca 5 min.
Smaka av med peppar och paprika .
SKÄR osten i små kuber, lägg dem i soppan och
låt dem smälta .
Servera med bröd .

SMAKLIG MÅLTID !

STUVAD VITKÅL 4 PERS.


HEJSAN !

Detta är godare än potatis,  mm...

"fattigmansklassiker" kallades detta för, som serverades förr .
Gott till köttbullar och korv .

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 vitkålshuvud ,
1 gul lök,
margarin eller olja ,
2 dl grönsaksbuljong ,
1/2 dl vetemjöl ,
2 dl mjölk ,
1 dl grädde ,
lite riven muskotnöt ,
salt och peppar ,
hackad  persilja ,

SÅ HÄR GÖR DU :
HYVLA vitkålshuvudet tunt och skala och hacka löken .
(hacka kålen om det är stora bitar )
Fräs lök och vitkål i olja i en gryta tills kålen  mjuknar
utan att brynas .
HÄLL på buljongen och koka upp under lock ;
sjud 10- 15 minuter tills kålen är helt mjuk .
VISPA ihop vetemjöl och mjölk till en slät klimpfri smet,
häll i grytan och koka upp .
Sjud några minuter tills redningen tjocknar , häll i grädden
och smaksätt med kryddorna .
STRÖ över hackad persilja .

HOPPAS ATT NI GILLAR DET !

LYCKA TILL !

STEKTA MORÖTTER MED VITLÖKSYOGHURT 4 PERS.


HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g morötter ,
olja ,
3- 4 vitlöksklyftor ,
salt och peppar ,

VITLÖKSYOGHURT:
3 dl yoghurt, eventuellt tjock Grekisk yoghurt,
salt och  peppar ,
3 vitlöksklyftor ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  yoghurten med kryddor och pressad vitlök.
Ställ i kylen .
SKALA  morötterna, halvera dem och skär igenom dem
en eller två gånger på längden .
Skala och hacka vitlöksklyftorna .
STEK  morotsstavarna med lite hackad vitlök så att de
fortfarande är krispiga .
Lägg upp dem varma på fat och häll över den kalla yoghurten .
SERVERA  som förrätt eller som tillbehör till korv eller köttbullar .

SMAKLIG SPIS !